Aqua Ambra Aquila on Kotkan Meripäivien, Merikeskus Vellamon, Suomen Kultaseppien Liiton sekä Kello- ja Korumuseo Kruunun yhteistyönä joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen korukilpailu, joka tänä vuonna järjestetään jo toista kertaa. Kilpailun teema on vaihtuva, mutta siihen sisältyy aina merellinen elementti.
Nimi ”Aqua Ambra Aquila” viittaa mereen, meren aarteisiin ja merikaupunki Kotkaan ja kuvastaa näin kilpailun henkeä, vaikka teemat vaihtelevat vuosittain. Tänä vuonna kilpailun teemana oli ”Meren Viesti”. Kuten kaikki tiedämme meret eivät voi hyvin. Kilpailun osallistujat kertovat tarinaa korutaiteen ja korutaiteilijoiden kautta. Kilpailuehdotuksia tuli tänä vuonna 81 kpl 62 tekijältä viidestä maasta. Ehdotuksista kilpailun jury valitsi kymmenen finalistia, joiden työt ovat näyttelyssä esillä.
Kilpailun voittajat julkaistiin näyttelyn avajaisissa
Kilpailun voittajaksi valittiin Susanna ja Tobias Feuerbacher kaulakorulla Aallokko.
Toiselle sijalle sijoittui Tero Hannonen rintaneulalla S/S Myrsky.
Kolmanneksi sijoittui Olga Sorsa rannekorulla.
(Voittajien esittelyt ja kuvat teoksista alempana)
Kilpailun juryn muodostivat tekstiilitaiteilija Helena Paakkinen, viestintä- ja markkinointipäällikkö Tiina Puhakka, kulttuurijohtaja Tomi Purovaara, taiteen maisteri Essi Pullinen, kultaseppämestari Petri Holmberg ja korujen keräilijä Helena Pahlman.
Kilpailun yhteistyökumppaneina ovat Suomen Kultaseppien Liitto ry, NSG ja Suomen Kello- ja Korumuseo Kruunu.
Ensimmäinen palkinto: Susanna ja Tobias Feuerbacher, kaulakoru Aallokko
1. Susanna ja Tobias Feuerbacher ovat muotoilijapariskunta, jonka töille on ominaista pelkistetty muotokieli ja puu materiaalina. Koivisto Studiona tunnettu duo työskentelee vanhalla maatilalla Karkkilassa. Tilan pellot, metsä ja jokivarsi toimivat heille paikkana luovuudelle.
Korussa kohtaavat pysyvyys ja muutos. Kiviset kalliot seisovat paikoillaan, vaikka meren kuohu iskee niihin voimalla. Toisaalta meri pystyy muovaamaan ja jättämään jälkensä kiveen. Olemme ihmiskuntana jättäneet jälkemme meriin, mutta niin myös meri on muovannut meitä ja mahdollistanut monia asioita.
Aallokko-kaulakorussa meren viesti on voimaannuttava. Visuaalisena inspiraationa korulle toimi viime vuoden kesälomamatka länsirannikolle, jonka aikana Itämeri näyttäytyi upeana ja voimakkaana. Meri kuohuu, mutta sen liike ja voima ei pysähdy. Korussa vastakohdat sulautuvat toisiinsa. Pehmeästä puusta veistetyt aallot soljuvat hopeisten kiiltävien ja kosteiden kivien mukana. Yhdessä me ja meri selviämme haasteista.
Toinen palkinto: Tero Hannonen, rintaneula S/S Myrsky.
2. Tero Hannonen on espoolainen vuonna 1973 syntynyt muotoilija ja kultaseppä. Hän on valmistunut muotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista 2002. Hän on toinen perustaja Au3 Design Oy:ssä, jossa työskentelee muotoilijana.
S/S Myrsky
Tuhansia vuosia meri oli ihmiselle ääretön, mahtava ja pelottavakin ympäristö. Merta hallitsivat mystiset jumalat ja merihirviöt, jotka vaativat säännöllisesti uhreikseen laivoja ja urheita merenkulkijoita. Meri tarjosi elannon niille, jotka kunnioittivat sitä ja osasivat elää sopusoinnussa sen kanssa. Nyt merihirviöt ovat kadonneet ja kalakannat pienentyneet. Ihmisen aiheuttama meren kuormitus ja saastuminen on saanut meren viestin muuttumaan aikojen saatossa.
Rintakorussa ollaan uponneen laivan kadonneella sisäpuolella, jossa kuuluu enää kaukaisina kaikuina urheiden merenkulkijoiden ääniä. Samean vihreän ikkunan takana on piilossa näkymän täyttävä saasteinen ja synkkä nykymaailma, jossa meret huutavat vihaista viestiään ilmastonmuutoksen voimistamien myrskyjen välityksellä.
Kolmas palkinto: Olga Sorsa, rannekoru
3. Olga Sorsa, korumuotoilija ja käsillä tekijä. Haluan tuntea esineiden muodon, painon, lämpötilan. Materiaalien erilaiset pinnat kiehtovat minua – sileys ja se miltä erilaiset viimeistelyt tuntuvat kädessä. Minusta mielenkiintoista on se, että korun voi tehdä melkein mistä vaan. Pidänkin itse erilaisten materiaalien yhdistelystä ja erityisesti rakastan keramiikkaa. Koruissani haluan kokeilla jotain uutta, pitäen tyylin samalla yksinkertaisena mutta leikkisänä.
Syysmyrskyssä vuonna 1838 Pirttisaaressa hukkui kalastajanuorukainen, joka oli lähtenyt hakemaan lampaita ulkosaaresta talveksi kotiin. Hänen äitinsä oli nähnyt unessa pojan jalkojen ympärille kiertyneet kenkien remmit, sekä poikansa, joka kertoi, että ilman tätä epäonnista sattumaa hän ei olisi hukkunut.
Vajaa 200 vuotta myöhemmin eräs toinen kalastaja oli nostamassa verkkoja lähellä paikkaa, jossa Isak hukkui. Tämä kalastaja oli mummoni, joka nosti verkoillaan ylös vanhan keraamisen Arabian purnukan. Oliko tämä Isakin eväsrasia tuolla kohtalokkaalla matkalla? Se jäänee ikuisesti selvittämättä.
Halusin korussani yhdistää nämä kaksi tarinaa toisiinsa. Valmistin rannekorun, joka aallon lailla kietoutuu kämmenen ympäri kuin veneen vieressä kuohuva vesi. Valitsemani materiaali symboloi keraamista esinettä, joka toi meille viestin mereltä.
Teokset esillä Merikeskus Vellamon Ruumassa heinäkuussa
Kilpailutyöt ovat esillä heinäkuun ajan Ruuman näyttelyssä. Esillä ovat sekä finalistien valmistamat korut että muut kilpailuehdotukset, jotka esitellään audiovisuaalisin keinoin. Näyttelyyn voi tutustua maksutta ma-ti, to-pe 10-18, ke 10-20, la-su suljettu.
Vapaa pääsy.
Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99, 48100 Kotka