HERÄTYS – kello soi!

Herätyskellonäyttely Kello- ja korumuseo Kruunussa on täynnä pirisevää nostalgiaa.

Herääminen kuuluu meidän jokaisen päivään. Unentarpeemme on yksilöllistä ja se mikä riittää toiselle saattaa jättää toisen väsyneeksi. Jotkut heräävät arkisinkin omaan tahtiin virkeänä päivän toimiin. Useimmat meistä tarvitsevat kuitenkin työpäivään heräämiseen jonkinlaista ulkopuolista apuvälinettä. Nykyisin mobiililaitteeseen voi valita herätysääneksi mitä tahansa mieleen tuleekaan. Ennen matkapuhelimia herätyksen pystyi tilaamaan lankapuhelimeen, mutta todennäköisimmin herättiin herätyskelloon, jollaisia löytyikin varmasti joka kodista. Toki herätyskellojakin on erilaisia eri soittoäänillä ja teknisillä toteutuksilla varustettuina. Perinteinen mekaaninen mikkihiirikorvainen kovaäänisesti pirisevä herätyskello lienee ikonisin. Ja jos se ei yksin herättänyt niin ainahan sen on voinut laittaa metalliseen saaviin heräämisen varmistamiseksi. Sopii toivoa, että naapuri on halunnut nousta ylös samoihin aikoihin. Elektronisten herätyskellojen aikakaudelta moni muistaa piipittävät muoviset Casiot tai kelloradiot, joista pystyi valitsemaan joko tuuttauksen tai mieleisensä radiokanavan, johon herätä.

Monelle ensimmäinen oma herätyskello on ollut merkittävä askel lapsuudessa. Museo Kruunun asiakaskyselyssä valtaosa vastaajista kertoi ennen kouluikää heränneensä vanhempiensa herättämänä ja myöhemmin omaan herätyskelloon. Kyselystä ilmeni myös, että useimmat heräisivät herätyskellon sijaan linnunlauluun tai kissan kehräämiseen.

Koska herätyskellot ovat siirtyneet pitkälti digilaitteisiin, harvemman kotoa enää löytyy perinteistä herätyskelloa. Museo Kruunun Herätys! -näyttelyssä pääseekin näkemään satoja nostalgisia, tuttuja ja vähän erikoisempiakin kelloja eri aikakausilta. Museo Kruunun kokoelmiin on kertynyt valtava määrä kaikennäköisiä ja -kokoisia herätyskelloja. Esillä on esimerkiksi viime vuosisadan alkupuolen tyylikkäitä puisia kelloja, vuosisadan puolivälin metallikuorisia pärisijöitä, nahkakoteloisia matkaherättäjiä, musiikkiherättäjiä ja 1990-luvun värikkäitä hahmokelloja lapsille. Niin ikään mukaan mahtuu munakelloja, taskukelloja herätystoiminnolla sekä ranneherättäjiä. Paitsi kelloja, voi näyttelyssä nähdä vanhoja kellomainoksia ja katalogeja.

Näyttelyssä käsitellään kellojen ohella myös ajanmittaamista ennen mekaanista kelloa, heräämistä, miksi hyvät yöunet ovat tärkeitä ja mikä ihmeen ammatti oli knocker upper? Voit lukea, kuinka 1960-luvulla Kelloseppä-lehdessä kilpailutettiin lyhytaikamittarille eli munakellolle uutta nimeä. Lisäksi voit kuulla eri herätysääniä ja miettiä mihin itse heräisit mieluiten. Lapset ja lapsenmieliset voivat hypätä Venni Vekkarin matkaan ja tutustua Vennin kautta ajanmittaamiseen sekä herätyskelloihin.

Herätys! Herätyskellojen ja heräämisen pirisevä maailma -näyttely Suomen kello- ja korumuseo Kruunussa 10.10.2023-14.4.2024 Herätyskellonäyttely Kello- ja korumuseo Kruunussa on täynnä pirisevää nostalgiaa.

Suomen Kello- ja korumuseo Kruunu Ahertajantie 3, 02100 Espoo

Teksti ja kuvat: Rami Laitinen