Kello, joka turvaa lähimmäisesi

Espoolainen Navigil kehittää ja valmistaa hoitoalalle ja ikääntyvälle väestölle soveltuvaa apuvälinettä.

Suomen asukasikäprofiilin vanhentuessa yhä useampi tuntee lähipiirissään henkilöitä, joiden hyvinvointi ja elämänhallinta teettää huolenaihetta lähimmäisilleen. Kotona kiinteästi tiettyyn paikkaan sidotut turvalaitteet eivät auta jos henkilö on jo poistunut kotoa. Tai jos henkilön aktiivisuus yllättäen vähenee kotona ollessa eikä hän pysty itse tunnistamaan tilaansa
ja hankkimaan itselleen apua.
”Jos pystymme edes yhden tarpeettoman, esimerkiksi muistisairaudesta kärsivän vanhuksen hengen vaarantavan katoamistapauksen estämään, olemme onnistuneet työssämme”, kiteyttää Navigil Oy:n Senior Watchmaker Saila Vermasvuori.

KORVAAMATON JA HUOMAAMATON

Navigilin turvakellojen erinomaisuus perustuu siihen, että laite on henkilöllä aina mukanaan ranteessa. Se on käytännössä matkapuhelin, jolla ei kuitenkaan voi soittaa kuin ennalta ohjelmoituihin numeroihin. Asiakaskuntana eivät ole vain ikäihmiset. Laitteesta on suunnaton hyöty myös kehitysvammaiselle, joka pystyy laitteen ansiosta elämään itsenäisesti. Vastapainona ranneke on myös korvaamaton ja huomaamaton turvalaite yksin työtä tekeville kotisairaanhoitajille tai muille kotipalvelun henkilöille. Kellolla pystytään uhan kohdatessa tekemään hiljainen hälytys itseään vaarantamatta. Puhelinlinja saadaan auki ilman että kantajan päässä kuuluu puhelua ulospäin, joten hälytyshenkilöstö voi olla valmiudessa uhkaajan tietämättä. Kellon akun kestävyyttä tiedusteltaessa Vermasvuori sanoo varmuus äänessään:
”Kellomme akunkesto on markkinoiden paras. Palvelumme käyttää älykkäästi virtaa säästäen eri paikannustekniikoita, kuten kodin sisällä kotimajakat ja ulkotiloissa laajempaan paikannukseen matkapuhelinverkko sekä tarkempaan GPS-satelliittipaikannus.”

MIKROMEKAANIKKO TAI KELLOSEPPÄ ASIALLA

Tuttavallisesti omaa kelloaan Risto Reippaaksi kutsuva Saila Vermasvuori kertoo kellojen olevan jatkuvassa kenttätestauksessa. Sen toiminnallisuutta ja seurantatarkkuutta seurataan aktiivisesti sekä kaupunki- että maaseutuolosuhteissa. Kellon paikannus perustuu kellon latausjalustana toimivan kotimajakan, matkapuhelinverkon ja satelliittien saumattomaan
yhteistyöhön. Kello toimii ainoastaan fyysisenä laitteena, joka raportoi palvelulle eli ohjelmistolle keräämänsä tiedon. Kello ja ohjelmisto ovat molemmat Navigil Oy:n oman tuotekehityksen tulosta. Kellot kokoaa aina asiantunteva mikromekaanikko tai kelloseppä. Vermasvuoren tarina yrityksessä saikin alkunsa juuri prototyyppien kokoonpanossa.
”Olin toiminut Kelloseppäkoulusta valmistuttuani erilaisissa kello- ja kultasepänalan tehtävissä ja soitto ystävältä avoimena olevasta ongelmanratkaisutehtävästä tuli oikeaan aikaan. Olin kaivannut työtä, jossa olisi laajempaa merkitystä.” Palautteen mukaan Navigilissa työtä tehdään aidosti arvostaen kollegojen osaamista ja annetaan vaikutusmahdollisuuksia.
”Työnkuvat muuttuvat ja kasvavat henkilön osaamisen mukaisesti. Tänne on kiva tulla aamuisin töihin”, kiteyttää Vermasvuori.

Lue koko juttu Kello & Kulta -lehdestä!