Nosto Kello & Kulta -lehdestä: Fiskarsin yhteisöllistä idylliä

Fiskarsin pääraitilla on kaunis punatiilinen Tornikellorakennus. Valoisa tila on Osuuskunta Onoman myymälä, ONOMA Shop. Osuuskunnassa on 117 muotoilija- ja taiteilijajäsentä yli 20:ltä eri ammattialueelta. Myymälästä löytyy tekstiilituotteita, koruja, puumuotoilua, keramiikkaa ym. Osuuskunta Onomalla on kaiken kaikkiaan kolme toiminta-aluetta: Design-myymälän lisäksi jokavuotinen laadukas kesänäyttely, joka kerää tuhansia kävijöitä ja taiteilijaresidenssi Fiskars AIR kansainvälisille taiteilijoille ja muotoilijoille. Residenssiin on paljon hakijoita ja paikka tunnetaan jo hyvin maailmalla.

ONOMA Shopia pyörittää Matleena Kalajoki, joka on valmistunut korumuotoilijaksi Lahden muotoiluinstituutista vuonna 2001. Jossain vaiheessa työskentely ulkomailla alkoi kiinnostamaan ja hän lähti työskentelemään Englantiin. Viimeiset kolme vuotta Matleena työskenteli myyntitiimissä suunnittelija Stephen Einhornilla, joka suunnitteli korutuotteita mm. Walt Disney Productionsille, Tim Burtonin elokuviin, Game of Thrones -sarjan näyttelijöille ja rockmuusikoille. 
Suomi alkoi kutsua kymmenen Lontoo-vuoden jälkeen. Matleena sanoo olevansa nyt kyllästetty kauneudella ja nauttii siitä, että saa myydä laadukkaita ja upeita tuotteita. Kun Fiskarsiin tullaan, niin ONOMA Shopissa käydään aina. Kävijöitä myymälässä on kymmeniä tuhansia vuodessa. ”Shopin päädyssä on ihana Cafe Antique, ja joskus se on sellainen miesparkki! Meille on suuri etu, että ensin otetaan pullat ja sitten jaksetaan kiertää. Korvapuustin tuoksu auttaa siis löytämään myös meidät!”

”Fiskarsissa yhteisöllisyys on ihailtavaa. Täällä on aidosti sellaista kyläyhteisöllisyyttä ja -vastuullisuutta, mitä ei varmaan kaupungeista löydy. Tarpeen tullen voi myös vetäytyä omiin oloihinsa. Kylällä asuu varmaan 15 eri kansallisuutta. Asukkaita on alle 600.” Fiskarsissa on Matleenan mukaan pienen paikan edut, mutta samalla tuntuu, ettei ole kaukana mistään. ”Fiskarsin kaltaista ja taiteilija- ja muotoilijayhteisöä ja Onoman kokoista osuuskuntaa ei ole missään muualla Suomessa, eikä oikeastaan Euroopassakaan. Fiskarsissa käsillä tekemisen ja paikallisuuden arvo korostuu enemmän kuin mikään muu.

Fiskars Village palkittiin keväällä 2018 Culture Eden in Finland -palkinnolla. Kilpailussa etsittiin matkakohdetta, joka yhdistää kulttuuria ja matkailua raikkaalla tavalla. Siihen osallistui 25 kohdetta Suomesta, ja Fiskars Village yhteistyössä Onoman ja 5 muun paikallistoimijan kanssa voitti kilpailun. ”Matkailullisesti tämä on tärkeää. Meille palkinto merkitsi samalla palkintoa yhteisölle, ilman Fiskars Villagen matkailuneuvonnan, Fiskarsin museon, Kauppiasyhdistyksen, Tako ry:n, Kyläseuran ja Osuuskunta Onoman yhteistyötä asiat eivät rullaisi täällä. Yhteistyöllä tämä saadaan toimimaan ja voidaan luoda jotain ainutlaatuista.”

Lue koko juttu Fiskarsista ja sen toimijoista Kello & Kulta -lehdestä. Lehteä on muuten saatavilla myös ONOMA Shopista!

Kuvat ja teksti: Julia Weckman

www.onoma.fi
www.fiskarsvillage.fi