Suomalaisuus näkyy kellojen nimissä

Suomalaiset kellobrändit tunnustavat lipun väriä nimeämällä mallejaan suomeksi.

Suomalaisuus ja luonto, Lappi ja pohjoinen valo ovat olleet elementtejä koruissa ja niiden synnyttämissä mielikuvissa. Mutta minkälaista suomalaisuutta kotimaiset kellobrändit ylläpitävät?

Tällä hetkellä Suomessa valmistetaan kelloja erilaisin tuotantotavoin. Lievimmillään brändin nimissä tehdään suunnittelu Suomessa, mutta valmis tuote valmistuu Kiinassa.

Suomalaisuus on esillä rannekelloissa ennen kaikkea nimien perusteella, mutta joskus myös materiaaleissa. Erityisesti sotaan ja ilmailuun liittyvät nimet ovat esillä.

SOTAHISTORIAA

Yksi ehkä vahvimmin suomalaisuutta ilmentävä kellomalli on nyt jo loppuunmyyty Stepan Sarpanevan S.U.F.-brändin Vetehinen. Kellon nimi tulee sodanaikaiselta sukellusveneeltä. Kellon kuori on kotimaista Outukummun terästä ja koneistoksi valittu Eterna. Se on viittaus suomalaisiin kelloseppiin, joista moni hankki aikanaan kokemusta juuri Eternan kellotehtaalla. Muutenkin S.U.F.;n mallien nimet ovat suomalaisia, kuten Komentaja, Ässä ja Myrsky, joilla on yhteys sotahistoriaan, erityisesti ilmailuun. Myrsky on valtion lentokonetehtaan suunnittelema taisteluhävittäjä. S.U.F.:n suosittu Paroni-malli on saanut innoituksen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestarista Jarno ”Paroni” Saarisesta.

PUUTA, KONEITA JA MYTOLOGIAA

Suomalaisuuden ytimessä ovat puiset rannekellot, mikäli käyttävät materiaalina kotimaista puuta. Olkoonkin, että kellot tehdään Kaukoidässä. Aarni Watches on pitänyt vahvasti esillä suomalaista puuta ja tehnyt myös rajoitettuja eriä ainakin Helsingin Mechelininkadun ja Tampereen Hämeenkadun kaadetuista lehmuksista sekä Turun Kupittaan puistosta kaadetuista vuorijalavista.

Havu Watches tarjoaa Harju, Aava ja Korpi -nimisiä kelloja. Ilmar Watches käyttää visapuuta kellotauluissa. Pook Watches on nimennyt mallinsa suomalaisittain Rymy, Ilmari, Salpa (viittaus sodanaikaiseen Salpa-linjaan), Hurma, Kontio, Torni ja Rokka.

Jurmo Watchesin kellot tottelevat nimiä Sisu ja Karu sekä Ysi, joka viittaa M-9 sotilaskoneeseen, jonka tukikohta oli Jurmon saarella.

Kaikki kotimaiset kellobrändit eivät yritäkään käyttää Suomi-korttia. Rajamäen kellotehtaan kelloilla on sellaisia nimiä kuten 12M ja 18M. Samoin De Motun mallit ovat R42 ja DM Zulu. Erikoisuutena mainittakoon Rönkkö Watches, jonka mallistossa on ollut kreikkalaiseen mytologiaan viittaavia nimiä, kuten Steel Labyrinth.

Teksti: Olli Seppälä Kuvat: Valmistajat