Tinkimätön taituri Eero Hintsanen on Vuoden kultaseppä 2019

Nuori sulkavalaisteini vaikuttui aikoinaan Björn Weckströmin teoksista Retretin näyttelyssä.

Eero Hintsanen sai Weckströmin näyttelystä vuonna 1986 merkittävän oivalluksen; näinkin voi tehdä ja muotoilu voi olla ammatti. Weckströmin teokset vettä tippuvassa luolastossa olivat taianomaisia ja tekivät lähtemättömän vaikutuksen.

LAHDESTA MAAILMALLE

Valmistuttuaan kultasepäksi Lahden muotoiluinstituutista Hintsanen perusti kollegoidensa kanssa X8 -nimisen pajakollektiivin Lahteen vuonna 1999.

”X8 korumyymälän ja -pajan ajoilta sai todella hyvän pohjan kaikelle tekemiselle, konsepti oli sellainen, että teimme kaikille kaikkea, ns. kultasepän perustöitä. Koimme kuitenkin pikkuhiljaa, että oli aika muutokselle. Mieli paloi johonkin spesiaalimpaan.”

Kultaseppä-pariskunta Chao-Hsien Kuo ja Eero Hintsanen ovat kehittäneet Chao ja Eero -korubrändiä vuodesta 2005 ja sitä on viety ahkerasti maailmalle; Eurooppaan, Amerikkaan ja Aasiaan, josta tulikin tärkeä markkina-alue. Heillä oli oma kauppa Kiotossa 4 vuotta.

”Monet suomalaiset toimijat varmaan luulivat, että olemme lopettaneet, kun emme osallistuneet suomalaisiin korumyyntitapahtumiin lainkaan. Japanissa osallistuimme kaikkiin isoihin myyntitapahtumiin, ja pajamme Lahdessa oli kuin pieni tehdas.”

”Jotkut myös kysyivät, miksi jäimme Lahteen; meille ei olisi ollut merkitystä onko toimipisteemme esimerkiksi Helsingissä, isoimmat markkinat olivat joka tapauksessa maailmalla ja Lahtea oli hyvä pitää rauhallisena tukikohtana.”

Kultaseppä Eero Hintsasen Kruunu- teos. Kuva: Lari Heikkilä.

SUUNNITELMALLISTA

Vuonna 2011 he toimivat La Hest -nimisessä korumuotoilustudiossa yhdessä Heli Kauhasen ja Juha Loikalan kanssa, nyt pariskunta on työskennellyt viimeiset kolme vuotta omalla pajallaan kaksin. Paja on avoin yleisölle vain sopimuksen mukaan. Verkkokauppa toimii hyvänä jälleenmyyntikanavana. Mallistokoruja tehdään edelleen, mutta Chao ja Eero -brändi on siirtymässä kahden taiteilijapersoonan luomaan uniikkiin koruun ja korutyyliin.

”Nykyisin asiakkaat ovat hyvin tietoisia siitä minkälaista teemme. Käyttö- ja mallistokoruja myymme verkkokaupan lisäksi esim. TRE:ssä ja Artebiassa Helsingissä. Yhä enemmän meiltä tilataan oman muotokielemme mukaisia uniikkeja koruja. Asiakas saattaa tilata sormuksen tai kaulakorun, mutta kädet ovat täysin vapaat suunnittelulle ja toteutukselle.”

Chao ja Eero suunnittelevat työnsä vuosi–kaksi etukäteen ulkomailla tapahtuvien tärkeiden korunäyttelyiden sekä messu- ja myyntitapahtumien mukaan.

”Syksyllä 2019 on tulossa iso näyttely Riikaan, sinne tulee n. 60 kpl uniikkitöitä, mikä on valtava määrä. Käytännössä se tarkoittaa, että kesällä istutaan tiukasti pajalla! Riikan näyttelyn jälkeen työt jatkavat kiertämistä maailmalla pienemmissä kokoonpanoissa.”

Näyttelyt toimivat tehokkaina kokeilujen ja uusien töiden synnyttäjinä.

”Puskemme ison määrän uniikkiteoksia kerralla, jolloin seuraavat vuodet pärjäämme niillä. Esittelemme pienempiä otteita teoskokoelmasta eri puolilla maailmaa. Näyttelyt ovat hyviä hetkiä kokeilla jotain, mitä on pitkään suunnitellut mielessään tai piilotellut pöytälaatikossa.”

Kultaseppä Eero Hintsasen Flare korvakorut ja uniikki sormus. Kuva: Lari Heikkilä.

VUODEN KULTASEPPÄ

”Kyllähän se on ollut haaveissa, että joskus saisi Vuoden Kultaseppä -arvonimen”, myöntää Eero, jolla on ennestään jo kultaseppämestarin titteli.

”Meidän alallamme on pienet piirit, kaikki tietävät mitä Vuoden Kultaseppä -nimityksen saaminen merkitsee. Päätöksen nimityksen saajasta tekevät maamme parhaat asiantuntijat, joten sillä on totta kai suuri ammatillinen ja henkinenkin merkitys.”