Perinteitä ja uusia tekniikoita

Torbjörn Grönlund pyörittää monipuolista kultasepän yritystään Berliinissä. 3D -suunnittelu on tuonut uusia kontakteja ja asiakkaita.

Kultaseppä Torbjörn Grönlund työskentelee Berliinissä.

Inkoon Degerbyssä syntynyt Torbjörn Grönlund tiesi jo lukioikäisenä haluavansa kädentaitoammattiin. Vuonna 2006 Grönlund matkusti perheineen Meksikoon, siellä hän näki sattumalta kultasepän työskentelemässä korujen parissa. Ammatin monipuolisuus kiehtoi ja hän halusi tietää alasta lisää. Vuotta myöhemmin Grönlund haki ja pääsi Axxelliin kultaseppälinjalle.

UUSIEN TEKNIIKOIDEN AVUT

Valmistumisensa jälkeen vuonna 2010 Torbjörn perusti yrityksensä TG Designin ja aloitti työt Tomas Holmströmin tiloissa Helsingissä.

“Taitoni kultaseppänä kehittyivät paljon sinä aikana. Tavallisen käsityön lisäksi löysin toisen intohimoni, 3D-suunnittelun. Nämä kaksi kulkevat
alati uudistuvalla alalla käsikädessä.”

Vuoden 2016 lopussa Torbjörn muutti Berliiniin. Torbjörnille tarjottiin Saksassa työtä kultaseppänä, mutta hän halusi jatkaa omaa yritystoimintaa.

“Jouduin aloittamaan kaiken alusta, mikä tuntui ensin valtavalta haasteelta, se aika oli kuitenkin opettavaista. Alussa 3D-mallintamisen osaaminen osoittautui pelastavaksi tekijäksi oman asiakaskunnan puuttuessa. Tämä johti haluun laajentaa 3D osaamistani vielä enemmän.”

Tänä päivänä työt jakautuvat melko tasaisesti 3D-suunnittelun ja perinteisen käsityön välillä.

“Berliinissä minulla on etulyöntiasema, sillä suomalaisen kultasepän osaaminen on hyvin laajaa paikallisiin verrattuna. Saksassa työtehtävät ovat hyvin spesifejä, yhteen asiaan keskittyneitä. Harva kivenistuttaja tekee myös 3D-suunnittelua.”

Grönlundin mukaan Suomessa ollaan askeleen edellä mitä tulee 3D suunnittelun hallitsemiseen, vahamalllien sekä valukorujen toteuttamiseen. Suomalaista osaamista arvostetaan Saksassa, työn jälki on korkeatasoista.

Torbjörn Grönlund on toteuttanut korukuvat renderöimällä eli hahmontamalla.
Renderöinti lisää tietokoneen avulla 3D malliin pintakuvioinnin, värit ja heijastukset. Renderöintiä käytetään esimerkiksi videopeleissä, elokuvissa ja myös muotoilussa.

POIKKEUSTILANNE VARJOSTAA YRITTÄJYYTTÄ

Suomenruotsalainen Grönlund oppi Saksan kielen nopeasti ja kokee asiakastyön helpottuneen suuresti sen myötä. 3D suunnittelu ja renderöintikuvien tekeminen on luonut monta uutta kontaktia ja tuonut hänelle uusia asiakkaita. Myös oman työn esittelytarkoituksessa messuilla 3D osaamisesta on apua. Saksassa järjestetään hyvin paljon messuja, iso osa asiakkaista löytyy esimerkiksi häämessuilta.

“Asiakkaalle on helppo esitellä tuote, jota voi käännellä ja tarkastella joka suunnasta. Tämä säästää niin materiaalikustannuksissa kuin kokonaistyöajassa. Asiakkaan on helpompi hahmottaa ja tehdä tilaus, kun hän saa nähdä 3D-kuvan siitä jo ennen kuin työtä on edes aloitettu.”

Kultaseppä Torbjörn Grönlundin 585 keltakultaiset Vuokko sormus ja korvakorut.

Haastattelu on tehty alkukeväällä 2020. Berliinissä paistaa aurinko, kevät tekee tuloaan kovaa vauhtia ja ulkona on jo melkein +20°C. Maailmalla vallitsee kuitenkin poikkeuksellinen tilanne koronaviruspandemian takia. Torbjörn Grönlund on kuitenkin rauhallinen. Hän toivoo, että poikkeustilanne menisi nopeasti ohi. Hän on laittanut liikkeensä ovet kiinni toistaiseksi turvallisuussyistä. Kysymykseen mitä kaipaat kotimaasta, Grönlund vastaa ensimmäiseksi kaipaavansa perhettään ja sukulaisiaan, mutta välittömästi sen jälkeen hän mainitsee ruisleivän ja salmiakin.

“Niitä ei täältä löydä”.


Teksti: Annika Männikkö Kuvat: Torbjörn Grönlund

Haastattelu on julkaistu toukokuussa 2020 ilmestyneessä Kello & Kulta -lehdessä.