Uusi innostava Alku

Australiassa asuva suomalainen kelloseppä Susan Galvin toteuttaa unelmaansa, joka lähti lentoon joukkorahoituksella.

Kelloseppä Susan Galvin

Kelloseppä Susan Galvin asuu miehensä ja reilun vuoden ikäisen poikansa kanssa Australiassa, rauhallisella asuinalueella n. 20 km päässä Sydneystä. Suomalainen Galvin (os. Väärälä) valmistui Kelloseppäkoulusta Espoon Leppävaarasta vuonna 2010 ja on sen jälkeen asunut ulkomailla kelloseppänä työskennellen. Ensimmäinen työpaikka löytyi Manchesterista LVMH:lta, jossa hän korjasi erityisesti Tag Heuerin kelloja. Suunnittelukipinä oli kuitenkin syttynyt jo Kelloseppäkoulussa.

”Kelloseppäkoulun viimeisenä vuonna pääsimme suunnittelemaan ja toteuttamaan luurankokoneistoa ETA / Unitaksen 6497 koneistosta. Toisin sanoen suunnittelimme ja muokkasimme kellon osia omien designien mukaan. Pidin suunnittelutyöstä paljon, sillä pääsin toteuttamaan itseäni ja tuomaan esille luovuuttani. Päätin jo silloin, vuonna 2010, että haluan jonain päivänä alkaa suunnittelemaan omia kelloja.” 

MUUTTO SYDNEYYN

Manchesterissa LVMH:lla työskennellessään Susan haki yrityksen sisäistä siirtoa ja hänelle tarjottiin töitä Hong Kongista ja Australiasta, Sydneystä.

”Päädyimme puolison kanssa valitsemaan Sydneyn, sillä tämä oli meille molemmille helpompi vaihtoehto. Muutto englanninkieliseen maahan tuntui luontevammalta.”

Galvin perheineen on viihtynyt rentoa elämäntapaa huokuvassa Sydneyssä hyvin. LVMH:n jälkeen hän työskenteli myös vintage-kelloihin erikoistuneessa huoltoliikkeessä, sekä Omegalla. Elämä sujui Australian paahtavan auringon alla, mutta myös yllättäviä käänteitä tuli vastaan.

Vuonna 2019 Susan jäi silloisesta työpaikastaan äitiyslomalle ja vuoden 2020 maaliskuussa hänet irtisanottiin kellosepän tehtävistä äitiysloman aikana. Kirvelevien sattumusten kautta Susan päätyi toteuttamaan pitkäaikaista haavettaan. Alkoi oman mekaanisen kellon suunnittelu. Susan perusti yrityksensä Galvin Watch Companyn ja ryhtyi töihin. Ensimmäinen kellomallisto on nimeltään Alku.


KIRJAIMELLINEN ALKU

Ensimmäisen malliston muodossa on vintagen tunnelmaa.

”Idea Alku-kellon designiin lähti 1940 – 1950 -luvun klassisista mekaanisista kelloista kupumaisine tauluineen. Omaa silmää miellyttää erityisesti vintage- ja retrotyyppiset designit, kauniine yksityiskohtineen. Alku-kellon koneistona käytin Miyotan 9039 kaliiberia, mutta suunnittelin itse kellon kuoret ja taulun. Halusin alun perin käyttää mallistossa nahkarannekkeita ja etsin tähän tarkoitukseen sopivan valmistajan. Malliston rannekkeet ovat italialaista nahkaa.”

Galvin Watch Company yksi monista mikrokellobrändeistä. Mikrokellobrändiksi luetaan yritys, joka toteuttaa 300 – 3000 kelloa vuodessa. Miesvaltaisten kelloyritysten seassa naisen perustama mikrokellobrändi on melkoinen harvinaisuus.

Mikrobrändikelloissa asiakasta usein viehättää hyvä hinta-laatusuhde, uniikki design ja suora kommunikointimahdollisuus kellon valmistajan kanssa.

”Huokeampi hintaluokka mahdollistaa arvokellojen keräämisen laajemmin ja tämä näkyy hyvin sosiaalisen median kautta suosituksi tulleiden foorumeiden kautta. Suomesta löytyy Mikrobrändikellot Facebook-ryhmä, missä olen itsekin ollut aktiivisesti mukana.”

NÄKYVYYTTÄ JOUKKORAHOITUKSELLA

Susan kertoo, että monet mikrobrändikellofirmat käyttävät joukkorahoitusta kellojen tuotannon rahoittamiseen, sillä tuotanto on usein ulkoistettu. Australiassa on useita tällä tavalla aloittaneita kellomerkkejä, näistä yksi tunnetuimmista on Melbourne Watch Company tai juuri toisen onnistuneen kampanjan läpi lyönyt Second Hour Watches.

Susan toteutti omaa Alku -kellomallistoa kehittäessään joukkorahoituskampanjan, josta tuli menestys.

”Pääsin 15 000 Australian dollarin tavoitteeseen kuudessa minuutissa ja kaiken kaikkiaan kahta eri joukkorahoituskampanjaa käyttämällä keräsin yli 120 000 Australian dollaria.”

”Joukkorahoituskampanja oli itse asiassa mieheni idea. Hänen englantilainen ystävänsä oli kokeillut Kickstarterin joukkorahoitusta aikaisemmin. Tämä konsepti sopi hyvin minulle, sillä usein valmistajilla on ”MOQ” eli minimum of quantity, minimivalmistusmäärä, jotta kelloa lähdetään edes tekemään. Myin siis kellon ennakkotilauksella asiakkaalle ja tilasin kelloja valmistajalta kysynnän mukaan.” 

Galvin Watch Companyn seuraava vaihe on uuden malliston esittely vuoden 2021 lopussa. Susan on harkinnut käyttävänsä joukkorahoituskampanjaa uudestaan, sillä ennakkotilaussysteemi toimii hyvin startup-tyyppiselle yritykselle myös markkinoinnin kannalta ja se minimoi riskejä. 

TYÖPÄIVÄN SISÄLTÖ UUSIKSI

Oman yritystoiminnan myötä Susanin toimenkuva on laajentunut kellosepästä kellojen tuottajaksi.

”Arkeni on muuttunut aika radikaalisti oman yrityksen aloittamisen jälkeen. Hankin jokin aika sitten oman uuden työtilan ”shared space” -tyyppisestä toimistosta, missä minulla on oma valoisa työhuone. Alue on rauhallinen teollisuusalue parin kilometrin päässä kotoa. Hyvä valo ja rauhallinen työympäristö sopii hyvin työskentelyyn kellojen parissa.”

Juttua tehdessä, keväällä 2021 Susanin työpäivä koostui suunnittelusta ja uuden kokoelman viimeistelystä ennen näytteiden tilaamista. Lisäksi päivän aikana on paljon asiakkaiden kanssa kommunikointia ja korjaustöitä. Galvin Watch Companyn kellojen testauksen, reguloinnin sekä muut tarvittavat toimenpiteet hän hoitaa itse ennen kuin kello lähetetään asiakkaalle.

”Hoidan itse myös omat kotisivuni, johon saa uppoamaan paljon aikaa! Markkinointi hoituu pitkälti sosiaalisen median kautta. Olen lähettänyt Alku-kelloja arvosteltavaksi ympäri maailmaa bloggareille ja alan ammattilaisille. Kellot ovat olleet myös Suomessa arvostelukierrossa!”

Vuoden 2021 aikana Susan keskittyy kellojen tuottamisen ja valmistamisen lisäksi brändäykseen ja Galvin Watch Companyn tunnetuksi tekemiseen. Muille omasta kellomerkistä haaveileville Susan lähettää terveisiä:

”Ehdottomasti suosittelen oman kellomerkin perustamista lämpimästi! Tämä on rankkaa ja vaativaa työtä, mutta myös erittäin palkitsevaa. Sisulla saavuttaa mitä vaan!

VIIMEISIMMÄT KUULUMISET

Jutun teosta ja sen julkaisusta Kello & Kulta -lehdessä on kulunut tovi ja kysyimme Susanilta, mitä Australiaan kuuluu nyt, reilu puoli vuotta myöhemmin. Joulumyynti on päällimmäisenä mielessä, mutta keväälle 2022 on myös jännittäviä hetkiä tiedossa:

”Olemme juuri saaneet uuden erän loppuunmyytyjä Alku-kelloja. Kello kannattaa tosin tilata ennen 5.12., jotta ehtii Suomeen jouluksi!”, Susan kertoo. ”Olemme myös saaneet näytekappaleet uusista Loimu-kelloista. Loimu kellot tulevat ennakkomyyntiin ensimmäistä kertaa maaliskuussa 2022, Kickstarter-kampanjan kautta. Kickstarterin joukkorahoitus-kampanjassa kellon voi ostaa ennakkoon jälleenmyyntihintaa huomattavasti edullisemmin.”

Elämä jatkuu siis myös pallon toisella puolella, vahvasti kellojen merkeissä!


Juttu on julkaistu alunperin toukokuun 2021 Kello & Kulta -lehdessä.

Teksti: Julia Weckman Kuvat: Galvin Watch Company