Ajankohtaiset

Vuoden Kultaseppä 2025: Maria Karlström

Vuoden Kultaseppä 2025: Maria Karlström

Haastattelu, Korut, Uutisia, Yleistä
Perinteitä kunnioittava ahvenanmaalainen kultaseppä inspiroituu luonnosta ja haluaa kertoa koruillaan tarinoita. Kultaseppä Maria Karlström valittiin Vuoden Kultasepäksi 2025. Karlströmin Guldviva koruyritys sijaitsee Maarianhaminan sataman läheisyydessä, tunnelmallisessa vanhassa punaisessa rakennuksessa, josta löytyy korumyymälän lisäksi myös kultasepänverstas. Tunnetuin koru on käsin taottu Blomman, jota on valmistettu jo yli 30 vuotta. Klassikkokoru on nähty jopa ruotsin KruunuprinsessaVictorian kaulassa. Guldvivan uusinta tuotantoa on ”Myrskyluodon Maija” -korumallisto, joka on saanut nostetta menestyselokuvan myötä. Karlström on menestynyt myös Vuoden kaunein sormus -kilpailuissa. KÄSITYÖ JA LUONTO INSPIROI Maria Karlstöm opiskeli kultasepäksi Kööpenhaminan teknillisessä koulussa, jonka lisäksi hän oli ahvenanmaalaisen kultaseppämestarin Kaj Rinmanin verstaalla opissa. Guldviva yrityksen hän perusti vuonna 1989. Koko olemassaolonsa aikana Guldvivan tuotanto on perustunut omaan mallistoon sekä käsityötuotantoon omassa pajassa. Vuosien varrella Guldviva on kasvanut merkittäväksi kultasepänalan yritykseksi, joka työllistää 7 henkilöä ja, joka…
Read More
Vuoden Korunkantaja: muotisuunnittelija Lauri Järvinen

Vuoden Korunkantaja: muotisuunnittelija Lauri Järvinen

Haastattelu, Korut, Muotoilu, Uutisia, Yleistä
Korut liittyvät oleellisena osana menestyneen nuoren vaatesuunnittelijan pukeutumiseen ja identiteettiin. Suomen Kultaseppien Liitto sekä Kello- ja Jalometallitukkukauppiaat ovat vuodesta 2001 lähtien vuosittain nimennyt VuodenKorunkantajan. Nimitys annetaan henkilölle, joka omalla esimerkillään edistää korunkäyttökulttuuria. Vuoden 2025 korunkantajaksi nimettiin tamperelainen muotisuunnittelija Lauri Järvinen. ENEMMÄN JA ROHKEAMMIN Lauri Järvisen matka muotisuunnittelijaksi alkoi vaatetusalan artesaanitutkinnolla Koulutuskeskus Salpauksessa. Ala tuntui miltei hetioikealta ja innostus toteuttaa urahaaveita muotisuunnittelijana kasvoi kokemuksen myötä. Haaveena oli oma vaatebrändi, kivijalkakauppa ja kansainvälistä myyntiä. Monen vaiheen ja kovan työn kautta unelmat toteutuivat ja haave omasta brändistä toteutui. Kaikki matkalla saatu kokemus kantaa nyt eteenpäin. Tällä hetkellä Lauri työskentelee PispalaClothing -nimisessä yrityksessä.”Suhteeni koruihin on hyvin läheinen”, kertoo Lauri. ”Koru on minulle jokapäiväinen asia, enkä liiku mihinkään ilman hopeasormuksiani, kaulakoruani ja korvarenkaitani. Arjessa, kun käytän koruja vaatimattomasti, minulla on ehkä kymmen sormusta. Tämä saattaa…
Read More
At the Borders of Iron – Iron Notes

At the Borders of Iron – Iron Notes

Muotoilu, Tapahtuma, Uutisia
Kansainvälinen metallitaiteen tapahtuma järjestetään Lappeenrannassa kesällä 2025. At the Borders of Iron (Iron-Notes) on metallitaiteeseen ja julkiseen taiteeseen sekä sepäntyöhön keskittyvä hanke, joka kutsuu yhteen alan ammattilaisia, opiskelijoita sekä laajan yleisön. Keskiössä on kuuden kumppanin verkosto Virosta, Suomesta, Italiasta, Norjasta ja Ruotsista. Verkostoon kuuluu yliopistoja, sepäntyön biennaali sekä metallialan yritys. Verkosto järjestää kuusi erilaista kansainvälistä IronNotes-tapahtumaa, jotka tarjoavat osallistujille monipuolisesti mahdollisuuksia oppimiseen, asiantuntemuksen jakamiseen, omantaiteellisen työn esittelemiseen ja verkostoitumiseen metalliteeman ympärillä. Ensimmäinen tapahtuma järjestetään LAB ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteisellä kampuksella Skinnarilassa 17.6. sekä 18.6. Galleria Pihatossa, Lappeenrannassa. Seminaarissa 17.6. perehdytään metallintyöstön uusiin teknologioihin LUT Laserin asiantuntijoiden johdolla. Päivän aikana kuullaan Suomen tunnetuimpien kuvanveistäjien puheenvuoroja, mukaan lukien Kimmo Schroderus ja Kirsi Kaulanen. Lisäksi ohjelmassa nostetaan esiin ekologinen kestävyys taiteilijan työssä, aiheesta kertovat mm. Taidehallin toiminnanjohtaja Nina Toppila sekä Turun kaupungin projektikoordinaattori…
Read More
Erikoismyyjäkurssi vaihtui tutkintopohjaiseen koulutukseen

Erikoismyyjäkurssi vaihtui tutkintopohjaiseen koulutukseen

Kellot, Korut, Koulutus, Yleistä
Kelloseppäkoulusta valmistunut Kello- ja korumyyjä on asiakaspalvelun taitaja ja myynnin kasvattaja. Erikoismyyjäkurssi sai alkunsa tarpeesta kehittää myyntihenkilöstön osaamista erityisesti luksustuotteiden, kuten kellojen ja korujen, alalla. 1990-luvulla havaittiin, että asiakkaat vaativat entistä enemmän asiantuntevaa palvelua ja syvällistä tietoa tuotteista. Tämä johti erikoismyyjäkurssin perustamiseen, joka tarjosi intensiivikoulutusta. Kurssi tarjosi myyjille laaja-alaisen ymmärryksen kello- ja korualasta, tuotetuntemusta, asiakaspalvelutaitoja, myyntitekniikoita ja alan historiaa. Tavoitteena oli kouluttaa myyjiä, jotka eivät ainoastaan osaa myydä tuotetta, vaan jotka pystyvät kertomaan sen tarinan, herättämään asiakkaiden kiinnostuksen ja luomaan pitkäaikaisia asiakassuhteita.Vaikka erikoismyyjäkurssi oli suosittu ja tehokas tapa kehittää myyjien osaamista, se lakkautettiin kurssimuotoisena 2022 ja sen tilalle suunniteltiin vuonna 2024 käynnistynyt tutkintopohjainen koulutus. Pitemmän aikavälin koulutusohjelma antaa opiskelijoille syvällisempää ja laajempaa osaamista alalta. Koulutusohjelma on nyt kattavampi, henkilökohtaistettavampi ja vastaa paremmin alan muuttuvia tarpeita. KOULUTUSPOLKUKello- ja korumyyjän koulutuspolku johtaa…
Read More
Maakuntakierros: Aikapaja

Maakuntakierros: Aikapaja

Haastattelu, Kellot, Maakuntakierros, Yleistä
Aikapajan Pentti Salminen on nykyisin keskittynyt kellojen korjaukseen. Erikoisuutena ovat olleet sekuntikellot ja ajanottolaitteet. Läntisellä Uudellamaalla Siuntion rautatieaseman tuntumassa on entinen K-market, joka sittemmin palveli kuntalaisia kirjastona ennen uuden kirjastotalon valmistumista. Kaupan ja kirjaston yhteydessä toimii kello- ja kultaliike Aikapaja Ky.Aikapaja on edelleen olemassa paikallaan. Muutoin suuri rakennus on tyhjillään.”Kun tulet käymään, paikalla olemme minä ja Kaiku”, sanoi kelloseppä Pentti Salminen etukäteen puhelimessa.Kun astuin sisään liukuovesta, tajusin, että kaiku kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Suuressa tyhjässä tilassa kaikui.Aikapaja on nykyisin auki kaksi tuntia neljästi viikossa. Myymälä toimii lähinnä korjaustöiden vastaanotto- ja luovutuspaikkana. Salmisen koti ja työhuone ovat kahdeksan kilometrin päässä keskustasta.”Muistan erään Kelloseppäkoulun opettajan sanoneen, että liiketilassa 80 prosenttia on aina rekvisiittaa”, Salminen hymyilee ja näyttää vitriineissä olevia lahjaesineitä.Salmisen kalenteri on täynnä, sillä korjattavia kelloja riittää. Hänen ei ole tarvinnut enää 20…
Read More