Ensimmäisen aamun lahja

Entisaikoina huomenlahja saattoi olla ihan muuta kuin nykypäivän korulahjat. Morsian sai lahjaksi lehmän, torpan, tai astioita yhteiseen talouteen. Silloin tarkoitus olikin toimeentulon turvaaminen puolison kuoleman ja mahdollisen leskeksi tulemisen jälkeen. Tätä tarkoitusta varten huomenlahja oli säädetty laissa 1870-luvun lopulle asti.

Nykyisin huomenlahja on sydämellinen lahjaperinne, mutta ei suinkaan välttämättömyys. Kuka tahansa meistä kuitenkin ilahtuisi oman rakkaan antamasta lahjasta juuri vietetyn vihkiseremonian ja juhlien jälkeisenä aamuna. Useimmiten ajatellaan, että sulhanen antaa lahjan morsiamelle, mutta miksipä ei huomenlahjaa voisi antaa kumpi vain tai vaikka kumpikin.

Käytännöllinen aviopuoliso miettii millä olisi käyttöä tulevina vuosina, turhamaisempi miettii jotain, mitä ei muuten ikinä hankkisi. Perinteisesti huomenlahja on koru, vaikkapa korvakorut tai riipus, joka voi sopia yhteen vihkisormuksen kanssa. Tyylikäs rannekello voi olla toivottu lahja, mutta osaako puoliso valita oikeanlaisen. Lahjakortti on turvallinen valinta, kun lahjan valinnalle ei ole hääkiireiden keskellä tarpeeksi aikaa tai valinta käy liian vaikeaksi.

Jos päätyy korulahjaan, vinkkejä voi myös kysyä vaikkapa koruliikkeistä ja kultasepältä.

Lue uusimmasta Kello & Kulta -lehdestä kultaseppä Elina Makkosen vinkit korulahjaan!

Kuvassa Symbols by Kätkö korvakorut, 390 €.
Korvakoruissa on käytetty reilun kaupan sertifioimaa 18 karaatin (750) kultaa.
Kätkö paja & puoti,
Aleksis Kivenkatu 38, Hki.
www.katkokoru.fi.