Huutokauppa korujen ja kellojen markkinapaikkana

Turvallista ja asiantuntevaa kaupankäyntiä – ja joskus jopa elämys!

Uuden korun tai kellon hankkiminen on mieluisaa puuhaa. Mitä jos haluaisikin jotakin muuta, kuin mitä perus kello- tai kultaliike tarjoaa? Vintagemallin, keräilykappaleen tai jotakin, mitä ei enää ole tuotannossa ja kaupoissa tarjolla? Vastaukseksi voisi sopia huutokauppa.

Käytetyn tavaran ostofoorumeita on monenlaisia. Miksi tässä yhteydessä
puhutaan juuri laatuhuutokaupasta? Laatuhuutokauppa eroaa muista myyntifoorumeista siten, että siellä on töissä eri alojen ammattilaisia, jotka arvioivat ja hinnoittelevat myytäväksi tulevaa tuotetta. Sitä kautta huutokauppahuone takaa tulevalle ostajalle sen, että tuote on juuri sellainen, ja siinä kunnossa, kuin minä sitä myydään.

Koru- ja kellomarkkinoilla on paljon sudenkuoppia, joita pitää osata varoa.
Näistä tärkeimmät ovat kellopuolella väärennökset ja korupuolella synteettiset ja käsitellyt jalokivet. Kun ostat tuotteen suoraan yksityiseltä myyjältä ja huomaat myöhemmin, että kivet eivät olleetkaan aidot tai, että laatukello olikin taidokas väärennös, voi olla todella hankala saada kauppaa purettua ja rahoja takaisin. Laatuhuutokaupasta ostetulla tuotteella on aina myyjän takuu siitä, että tuote vastaa katalogissa annettua kuvausta. Tämä lisää turvallisuutta ja vähentää huijatuksi tulemisen riskiä.

Hintataso määräytyy pitkälti toteutuneiden kauppojen tarkan seurannan kautta. On hyvä muistaa, että huutokaupasta annettu lähtöhinta on vain suositus. Lopullinen hinta sinetöityy vasta, kun huutokauppa on päättynyt. Kiinnostavassa tuotteessa hinta voi hyvässä lykyssä nousta huomattavasti. Tosin aina ei saavuteta pyydettyä lähtöhintaa. Myyjä kuitenkin asettaa aina tuotteelle suojahinnan. Se on hinta, minkä alle tuotetta ei myydä. Koska laatuhuutokaupat toimivat kansainvälisesti, myytävä tuote saa taatusti laajan näkyvyyden ja saavuttaa keräilijöitä ympäri maailman. Rohkeasti mukaan ostajaksi tai myyjäksi huutokauppojen kiehtovaan maailmaan!

Stockholms Auktionsverk Helsingissä. Kuva: Henrik Kihlman

Teksti Henrik Kihlman. Julkaistu marraskuun 2019 Kello & Kulta -lehdessä.