Juhls Silver Gallery 60 v.

Juhlsissa, Norjan Kautokeinossa, valmistetaan kymmenen kultasepän voimalla saamekulttuurin koruja sekä omaa taiteellista tuotantoa.

Juhlsin Silver Gallery on kahden tulisielun elämäntyö. Tanskalainen Frank ja saksalainen Regine Juhls olivat nuoria taiteilijoita, jotka halusivat löytää taiteellisen inspiraationsa koskemattomasta luonnosta. Vuonna 1957 molemmat suuntasivat Norjan lappiin etsimään itselleen sopivaa paikkaa työskentelyyn. Kautokeinosta he löysivät unelmansa, toisensa, menivät naimisiin ja asettuivat asumaan. Kumpikaan ei ollut kultaseppä ammatiltaan, mutta kun saamelaiset tulivat heidän luokseen kysymään, voisivatko he korjata heidän korujaan, päätti pariskunta tarttua haasteeseen ja ryhtyä tekemään kultasepän töitä. Oli mielekästä tehdä jotakin sellaista mikä sai paikalliset arvostamaan heidän paikkakunnalle tulemistaan.

Tästä alkoi taide- ja yritystoiminta vailla vertaansa Norjan Finnmarkissa. Alkuunsa pariskunta asui kodassa saamelaisten kanssa, kunnes Frank sai rakennettua pienen lämmitettävän majan. Toiminta alkoi vaatimattomasti yhden huoneen majassa missä, sekä asuttiin perheen kanssa, että tehtiin töitä. Galleriaa on sittemmin vuosien varrella laajennettu huone huoneelta siten, että joka vuosikymmenelle on oma huone, joka toimii näyttelytilana. Tänään Juhlsin
hopeagalleria, joka on heidän itsensä suunnittelema ja toteuttama, on upea arkkitehtoninen maamerkki ja merkittävä yli 60 000 kävijän turistikohde Kautokeinossa.

Yritys on edelleen perheyritys ja ohjaksissa on tänä päivänä Frank ja Reginen tytär Sunniva Juhls. Vaikka yrityksen keskus sijaitsee Kautokeinossa, on Juhlsilla pari sivuliikettä Bergenissä sekä Oslossa. Yrityksen miehitys on aina ollut hyvin kansainvälinen. Se luo oman ilmapiirinsä työyhteisöön missä kultasepät oppivat, paitsi talon tuotannosta, myös paljon toisiltaan. Nykyisistä kultasepistä vain muutama on norjalainen. Aikojen saatossa moni suomalainen kultaseppä on käynyt Juhlsin hopeagalleriassa oppimassa ammatin saloja. Tälläkin hetkellä Juhlsilla on töissä yksi suomalainen kultaseppä. Juhls Silver Gallery viettää tänä vuonna 60 vuotisjuhlia. Juhlan kunniaksi ja muiden tapahtumien ohella Juhls tulee joka kuukausi julkaisemaan uniikkikorun, joista varmasti tulee tulevaisuuden keräilyesineitä. Kun seuraavan kerran matkailee pohjoisessa, kannattaa ehdottomasti merkitä Juhls Silver Gallery ”to do” listalle.
www.juhls.no

Teksti: Henrik Kihlman Kuvat: Juhls Silver Gallery