Kello & Kulta -lehden Klassikossa on kuukävelyn tunnelmaa

Kello & Kulta -lehden KLASSIKKO

Omega Speedmaster Professional tunnetaan myös nimellä kuukello, Moonwatch. Kun Apollo 11 vei 50 vuotta sitten ensimmäiset ihmiset kuun pinnalle, heillä oli ranteessaan Omega Speedmaster. Sitä ennen kello oli läpäissyt Yhdysvaltain avaruushallinon eli NASA:n ankaran testin. Ei siis ihme, että kuukellot ovat erityisesti kelloharrastajien suosiossa. Ostamalla Speedmasterin ostaa mielikuvissa kappaleen avaruuden valloituksen historiaa.

Omega myös tietää mallin arvon ja se on edelleen tuotannossa. Yhtiön katalogista Speedmastereita löytyy ”alkuperäisen” lisäksi puolensataa erilaista versiota moderneilla koneistoilla varustettuna. Kellojen hintahaitari on myös melkoinen. Modernin mekaanisen version alkuperäisestä kuukellosta saa omakseen noin 5000 eurolla. Osassa kalleimmista uusista Speedmasterista on myös niin sanottu kuutoiminto eli kello näyttää kuunvaiheet, mutta varsinaisessa kuu-Omegassa ei tällaista toimintoa luonnollisesti ollut. Avaruudessa käytetty Speedmaster oli laadukas, työkalumainen ja hyödyllinen. Omega esitteli ensimmäisen Speedmasterin jo 1957. Speedmaster, harrastajaslangilla Speedy, on kronografi eli siinä on ajanotto-ominaisuus erillisellä painikkeella. Alun perin Speedmaster olikin sporttikello ja tarkoitettu erityisesti autourheilun seuraamiseen.

Omega teki Apollo 11 -kuulennon 50-vuosijuhlan kunniaksi kaksi Moonshine- erikoismallia, joista toisessa on kultaiset indeksit ja toinen on kokokultainen. Perusmallia eli Omega Speedmaster Moonwatch Professionalia on saatavissa juhlavuoden jälkeenkin.

Teksti: Olli Seppälä Kuva: Omega