Klassikko: Patek Philippen Nautilus – todellinen klassikko

Kellomaailman himoituimpia klassikoita on eittämättä Patek Philippen Nautilus. Se esiteltiin ensimmäisen kerran 1976. Kellon yhteydessä tavataan mainita poikkeuksellisesti myös sen suunnittelijan nimi. Hän on Gérald Genta (1931–2011), yksi sveitsiläisen kellosdesignin suurista nimistä.

Kahdeksankulmaisella kellotaululla varustettu Nautilus lanseerattiin keskellä kelloteollisuuden kriisiä, kun patterikäyttöiset, edulliset ja tarkat kvartsikellot alkoivat 1970-luvulta alkaen syrjäyttää perinteiset mekaaniset kellot. Nautilus halusi olla elegantti, sporttinen ja moderni vaihtoehto laatutietoisille asiakkaille. Lanseeraus onnistui ja Nautilus-kokoelmasta tuli Patek Philippen uuden tulemisen veturi. Kiinnostus perinteiseen merkkiin jaksoi kantaa ylitse ajan, joka koitui monen muun perinteikkään sveitsiläisen kellomerkin kohtaloksi.

Nautilus löytyy edelleen Patekin tarjonnasta. Arvokellon ystävällä on valittavissa kolmisenkymmentä eri mallia. Kelloja on sekä miehille että naisille, kellokuoren saa teräksisenä, ruusu- ja valkokultaisena, kuten myös timanttiupotuksilla. Nautilusten rannekkeet ovat metallia, mutta myös muutama nahkarannekkeellinen malli ja teräs-kultamalli löytyy. Perus Nautiluksessa on kolme viisaria (tunnit, minuutit, sekunnit) ja päivyri. Mutta mallistossa on toki monimutkaisempiakin toteutuksia. Nautilusten hinnat alkavat reilusta 40 000 eurosta ylöspäin. Patek Philippe käyttää edelleen mainonnassaan kuuluisaa slogania vuoden 1996 kampanjasta:

”You never actually own a Patek Philippe. You merely look after it to the next generation.”

Patek on yksi harvoista perinteisistä arvokellomerkistä, jota ei myydä Suomessa. Lähimmät myymälät ovat Tukholmassa ja Pietarissa.

Teksti: Olli Seppälä