Kultasepät Knutsson on kaiverruksen taitaja

Kaiverrus on tärkeä osa korun tai kellon viimeistelyä. Sillä saadaan tuotteeseen henkilökohtaisuutta, joka antaa syvemmän merkityksen.

Kaivertaminen on kultasepänalan osa-alue, joka jää usein varjoon. Kaiverruksella voidaan saada koruun tai kelloon kuitenkin henkilökohtainen ja tärkeä merkitys.

Kai ja Hanna Knutsson ovat pitkän linjan kultaseppäyrittäjiä. Kultasepänliike ja kaivertamo on ollut toiminnassa jo yli 30 vuotta Helsingin keskustassa Fabianinkadulla.

Knutssonit kävivät aikoinaan molemmat Westendin Invalidien Ammattioppilaitoksen kultasepänlinjaa. Opiskelun aikana Hanna oli kesätöissä kaivertamolla ja pääsi silloin tutustumaan sen monipuoliseen työkenttään. Hanna muistelee, että silloin kaiverrettiin muun muassa tietokoneiden näppäimiä, joita vietiin Amerikkaan. Kultaseppäkoulussa opiskeltiin jonkin verran käsikaiverrusta.

Varmuutta ja rutiinia käsikaiverrukseen on tullut töitä tehdessä. Iso osa töistä on ollut korujen lisäksi erilaisia liikelahjoja, jotka voivat olla melkein mitä vaan, kynistä lapioihin. Knutssonien liikkeessä keskityttiin alusta lähtien konekaiverrukseen. Se mahdollistaa suurien määrien kaivertamisen ja on kannattavampaa kuin työläämpi käsinkaiverrus.

MUUTOKSIA ALALLA

Viimeisen 30 vuoden aikana moni asia on Knuttsoneiden mukaan muuttunut.

”Kaiverrettavien tuotteiden määrät ovat laskeneet. Ennen yritykset lahjoittivat asiakkailleen paljon enemmän liikelahjoja ja kaiverrettavaa riitti. Toistuvat talouslamat ovat karsineet alalta pois paljon kaiverrettavia tuotteita. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää pöytähopeat, joihin ennen kaiverrettiin monogrammeja. Pöytähopeoiden myynti tänä päivänä on melkein olematonta. Suurin käsin kaiverrettava tuoteryhmä on nykyään sormukset. Tänä päivänä on yhä tärkeämpää olla monipuolinen palveluiden tarjoaja.”

Knuttsonit tekevät kaiverrustöiden lisäksi kultasepäntöitä ja -tuotteita.

TARKKUUTTA JA TAITOJA

Vuosien varrella tekniikka on astunut kaivertamoiden varustukseen yhä vahvemmin. Ennen kaiverrettiin manuaalikoneilla ja erilaisilla sabluunoilla, kun tänä päivänä suurin osa on tietokoneella ohjattua. Ammattitaito syntyy ohjelmistojen hallitsemisen lisäksi erilaisista innovaatioista. Kysymykseen, mitkä ovat kaivertajan tärkeimmät ominaisuudet, Hanna nauraa ja sanoo, että yksi tärkeimmistä on tarkkuuden lisäksi on hyvä luku- ja kirjoitustaito, mutta erikoisosaamiselle löytyy aina tilausta, nyt ja tulevaisuudessa.

Teksti ja kuvat: Henrik Kihlman

Julkaistu marraskuun 2019 Kello & Kulta -lehdessä.