Maakuntakierros – pohjoisen kuulumisia

Kello & Kulta -lehti kiertää Suomea ja nostaa esiin pitkään katukuvassa näkyneitä kello & kulta-alan liikkeitä sekä näiden yrittäjiä.

KITEEN KELLO JA KULTA RUOTSALAINEN

Vuonna 1953 Erkki Ruotsalainen perusti Kiteen Kello ja Silmälasihuolto nimisen yrityksen Kiteelle. Myöhemmin nimeksi muotoutui Kello ja Silmälasiliike Ruotsalainen. Yrityksestä tuli perheyritys, kun Erkin puoliso Elvi tuli mukaan 60-luvulla. Perheen pojat Arto ja Mika tulivat yritykseen valmistuttuaan Kelloseppäkoulusta vuosina 1983 ja -86. Vuoden 1993 alussa tehtiin sukupolvenvaihdos, jolloin yrityksen omistajiksi kirjattiin perheen pojat Arto ja Mika Ruotsalainen. Myöhemmin yrityksen nimestä katosivat silmälasit, ja nimeksi muotoutui Kiteen Kello ja Kulta Ruotsalainen Ay.

Arto Ruotsalainen

Artolla ja Mikalla oli selkeä kuva yrityksessä työskentelemisestä ja he tiesivät myös mihin ryhtyvät, kun vanhemmat jäivät pois yrityksen pyörittämisestä. Liike toimii samoissa tiloissa, jossa se on ollut vuodesta 1964 lähtien. Tuotevalikoimassa on kelloja, koruja, kummilahjoja, erilaisia lahjaesineitä sekä palkintoja ja pöytähopeita. Palveluina yritys tarjoaa paristonvaihdot, kellon korjaukset, kaiverrukset.

”Kauttamme saa myös kultasepänpalveluja”, lisää Arto Ruotsalainen.
”Tuotevalikoiman pyrimme pitämään mahdollisimman laajana. Asiakkaat hakevat meiltä pääasiassa kotimaisia koruja, esimerkiksi Kalevala Korun ja Lumoavan tuotteita.”

Arton ja Mikan mukaan liiketoiminnassa täytyy koko ajan etsiä uusia tarjottavia tuotteita palveluja. Muutostahti on kiihtynyt aikaisempaan verrattuna. Tulevaisuus näyttäytyy haasteellisena, sillä pienen paikkakunnan väestön vähentyminen ja ikääntyminen vaikuttavat kaupantekoon. Asiakkaiden ostokäyttäytymisen muuttuminen ja kivijalkakaupan siirtyminen verkkoon on tuonut haasteita. Vahvuutena Kiteen Kello ja Kulta Ruotsalaisen omistajat näkevät pitkät asiakassuhteet, pitkään toimineen liikkeen tunnettavuuden sekä hyvän ja joustavan asiakaspalvelun.

”Pienenä yrityksenä pystymme mukautumaan muutoksiin nopeasti”, sanoo Arto Ruotsalainen.

Teksti: Julia Weckman Kuva: Sirkka Lindström