Uutta energiaa Kelloliike Salosessa Turussa

Kello & Kulta -lehden Maakuntakierros -palstalla kävimme mm. Turussa:

Turku on ollut kautta aikojen kulta-ja kelloalalle keskeinen paikka. Kultasepänalan toimintaa on harjoitettu 1300-luvulta asti. Kelloliike Salonen on palvellut samassa osoitteessa kunniakkaat 87 vuotta. Liikkeen perusti kelloseppä Väinö Salonen 20.4.1931 puutaloon Satakunnantielle. Hänen poikansa Ilkka jatkoi isänsä jalanjälkiä ja laajensi 70 -luvun lopulla, kun siirryttiin samaisen talon toisen päähän Matin Lihan lopetettua. Vuonna 2010 Ilkka Salonen menehtyi ja Kelloliike Salonen oli vailla jatkajaa. Uusi yrittäjä saatiin Hanna-Maija Rosenbergistä vuonna 2011. ”Tulin kello- ja kulta-alalle ihan sokkona. Minulla on fysioterapeutin tausta. Kun aloitin, en tiennyt kello- ja kulta-alasta paljoakaan. Onneksi oli kelloseppä Antti Itähaarla, joka edelleenkin korjaa ja huoltaa kelloja Salosella”, Hanna-Maija kertoo. Asiantuntijoilta hän sai apua ja siirtyminen liikkeenharjoittajaksi meni yllättävän kivuttomasti. ”Pystyimme omasta kokemattomuudestani huolimatta ylläpitämään asiantuntijaliikkeen mainetta. Vanhat asiakkaat ovat pysyneet uskollisina ja mikä ilahduttavinta; nuoretkin ovat löytäneet liikkeemme.”

”Kun aloitin täällä, sisustus oli kyllä erinäköinen ja vanhahtava. En uskaltanut heti lähteä muuttamaan asioita liikaa. Oli parempi, että asiakkaat ensin tottuivat uuteen yrittäjään ja sitten uudistuttiin pikkuhiljaa oman näköiseksemme.” Valikoimien suhteen Hanna-Maijalla on näkemys, että kaikkea ei tarvitse olla. Mieluummin vähemmän valikoituja laatubrändejä, mutta niistä sitten kattavat valikoimat. Korupuolella tärkeässä roolissa ovat kotimaiset, erityisesti Turussa valmistetut korut. ”Haluamme löytää valikoimiimme kotimaisten valmistajien koruja, joita ei jokaisesta liikkeestä löydy. Sellaisia missä on mielenkiintoinen tarina takana.” Tämän lisäksi Hanna-Marialle on tärkeää hyvä palvelu. ”Asiakkaan pitää kokea käyntinsä mielekkäänä, vaikka kyseessä olisikin vain pieni huoltotyö.”

Kelloliike Salonen sijaitsee hieman Turun kauppakeskustan ulkopuolella, mutta koska liike on ollut samalla paikalla kohta 87 vuotta, uskollinen asiakaskunta löytää paikalle. Pitkät perinteet ja hyvä palvelu kompensoivat hieman syrjäisen sijainnin. Puutalon alakerrassa vanhan yrityksen sielu on tallella, vaikka myymälätila onkin nyt sisustettu modernisti. Käsityöläistunnelmaa tuo takahuoneessa työtään tekevä kelloseppä, joka pystyy palvelemaan asiakkaita suoraan paikan päällä niin pienissä, kuin isoissakin
kellohuolloissa. Kauppiatar Hanna-Maija Rosenberg huolehtii asiakkaista. Täällä mukavassa ja asiantuntevassa seurassa viihtyisi helposti pidempäänkin.

Kelloliike Salonen, Satakunnantie 8, 20100 Turku

Teksti ja kuva: Henrik Kihlman