Vinkkejä kellomaahan

Matkustusmahdollisuudet ovat vihdoin avautuneet ja pian voidaan taas unelmoida uusista tuulista — vaikkapa Sveitsissä!

Sveitsi lienee kellomaista maineikkain. Samalla se on melko kompaktin kokoinen, ja lyhyiden välimatkojen päässä on runsaasti nähtävää ja monipuolista tekemistä. Kysyimme Sveitsissä asuvalta kelloseppä Janne Hautalalta kolme hyvää matkavinkkiä, minne kauniissa maassa erityisesti kannattaisi suunnata.

1) BERN OBERLAND

Bernin Oberland on alue Keski-Sveitsissä, Bernin kantonissa, Bernin kaupungin eteläpuolella. Maantieteellisesti Bernin Oberland koostuu Aarejoen vesistön alkujokien laaksoista. Alueella on runsaasti nähtävää kulttuuria, historiaa ja hyviä ulkoilumaastoja ja maisemia arvostaville matkaajille.

Thunin kaupunki sijaitsee n. 30 kilometriä Bernin kaupungista etelään. Historiallisessa kaupungissa voi tutustua Thunin linnaan. Kaupungista on ensimmäiset kirjalliset merkinnät jo 700-luvulta. Tekstiili- ja kellotuotannostaan aiemmin tunnettu kaupunki Interlaken sijaitsee nimensä mukaisesti järvien välissä. Kaupungin lähellä sijaitsee nähtävyys Jungfrau, yli 4000 metrin korkeuteen kohoava vuori. Gringelwald sijaitsee n. kilometrin korkeudessa ja vieressä kohoaa jyrkät Sveitsin alpit. Grindelwaldista kulkee useita suoria junayhteyksiä alpeille hiihtokeskuksiin.

Jungfraujoch on vuorenhuippujen välissä sijaitseva sola Bernin ja Valais’n kantonien rajalla. Se on Unescon maailmanperintökohde, ja siellä sijaitsee myös vuonna 1912 avattu Euroopan korkeimmalla sijaitseva rautatieasema Jungfraujochin rautatieasema (3 454 m) sekä tähtitieteellinen tutkimuskeskus, joka avattiin jo 30-luvulla.

Lauterbrunnenin laaksossa on jopa 72 vesiputousta, joista tunnetuimmat ovat Staubbachin putoukset. Vesi putoaa lähes 300 metriä ja ovatkin yksi Euroopan korkeimmista vapaasti putoavista vesiputouksista. Trümmelbachin putoukset ovat piilossa mahtavien kallioiden takana. Vesi kulkee kymmenen jäätikön läpi ja 20 000 litraa vettä sekunnissa putoaa lopulta n. 200 metrin korkeudelta. Tätä spektaakkelia pääsee katsomaan vain kesällä tunnelihissiä käyttäen.

2) LUZERN

Luzerniin on n. tunnin matka Zurichin lentoasemalta. Luzernin pittoreskin kaupungin äärellä on kaunis järvi, joka on Sveitsin neljänneksi suurin. Haarautuvalle järvelle kannattaa lähteä risteilylle, taustalla kohoaa upeat lumihuippuiset vuoret. Henkeäsalpaavaa ja rauhoittavaa! Luzernista voi tehdä kätevästi päiväreissuja upeaan vuoristoon raittiiseen ilmaan.

3) YLÄ-RHEIN

Rheinin putoukset sijaitsevat Sveitsin ja Saksan rajalla Rheinin joella. Vesiputous on muodostunut jääkaudella, noin 14 000 vuotta sitten. Reinin putoukset ovat n. 150 metriä leveät ja 23 metriä korkeat. Kesäisin vettä voi virrata jopa 700 kuutiota sekunnissa. Kesäisin Rheinin joella järjestetään tietenkin jokiristeilyjä.

Schaffhausen on kaupunki pohjoisessa Sveitsissä Reinin pohjoispuolella. Schaffhausenin keskiaikaisen kaupungin yllä kohoaa Munotin linnoitus. Schwarzwaldin ja Bodenjärven välissä sijaitseva ja viinitarhojen ympäröimä kaupunki on suosittu loma- ja päiväretkikohde. Kaupungissa sijaitsee myös International Watch Companyn, eli luksuskelloja valmistavan IWC:n pääkonttori, jossa matkavinkkien antaja kelloseppä Janne Hautala on töissä.

Diessenhofen on kylä ja kunta Frauenfeldin piirikunnassa Thurgaun kantonissa. Nähtävyyksiä ovat mm. Unterhofin linna sekä entinen dominikaaninen St. Katharinentalin luostari viljamakasiineineen, jotka ovat listattu kansallisesti merkittäviksi Sveitsin kulttuuriperintökohteiksi. Rhein kulkee pitkän matkaa alueen kupeessa.

Stein am Rhein on yksi parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja Euroopassa. Pieni ja kaunis kaupunki sijaitsee Sveitsin pohjoisimmalla alueella Saksan rajalla. Stein am Rhein on lähellä kahta Sveitsin kauneinta järveä: Zürich-järveä ja Bodenjärveä. Stein am Rhein oli alun perin pieni kalastajakylä, joka alkoi kehittyä 1000-luvulla, kun keisari Henrik II siirsi benediktiiniläisen Pyhän Yrjön luostarin sinne strategisen sijainnin vuoksi. Kaupungista tuli lopulta vauras kaupan keskus. Luostari ja kaupungin yllä kohoava Hohenklingenin linna ovat kiinnostavia keskiaikaisia nähtävyyksiä.


Teksti: Kello & Kulta -lehden toimitus Kuvat: Janne Hautala