Vuoden korunkantaja 2023

Vuoden Korunkataja 2023 on KirkkoHarri, Vesilahden seurakunnan kirkkoherra Harri Henttinen.

Tämän Vuoden Korunkantajaksi on valittu Vesilahden kirkkoherra Harri Henttinen, joka myös tunnetaan KirkkoHarrina. KirkkoHarri on julkisuudessa tunnettu omasta värikkäästä ja ekspressiivisestä sukupuolia rikkovasta ja sukupuolen moninaisuutta korostavasta pukeutumistyylistään. Tässä myös korut saavat näkyvästi tilaa ja se innostaa hienolla tavalla myös miehiä rohkeasti käyttämään koruja pirteänä lisänä meidän muuten melko konservatiivisessa miesten pukeutumismallissa.

Ulkoisen värikkään fasadin takana löytyy kuitenkin lämmin ihminen ja teologi. Tittelin antajille on erityisen mielekästä, että se täällä kertaa annetaan juuri kirkon henkilölle. Kirkko on perinteisesti ollut kultasepänalan tuotteiden suuri käyttäjä ja tilaaja. Sakramenttien toimituksissa käytetään yhä edelleen arvokasta kultaseppien valmistamaa esineistöä, jotka ovat kristinuskon symboliikalla koristeltuja.

Henkilökohtaisia suhtautumistaan koruihin KirkkoHarri kuvailee muun muassa näin.

”Olen rakastanut koruja, koska niissä on jotakin samaa kuin vaikkapa seinällä olevassa taulussa, joka vangitsee katsojan, koska siinä on ”se jokin”.  Uskonnollinen (hengellinen) ja syvä esteettinen (taiteen tai luonnon inspiroima) kokemus ovat kumpikin olemukseltaan syvästi pyhiä kokemuksia ja peräisin samasta ”pyhyyden lähteestä” eli Jumalasta. Siksi korun ”kantaminenkin” on ikään kuin pyhä toimitus ja sanaton saarna.”

Suomen Kultaseppien Liitto sekä Kello- ja Jalometallitukkukauppiaat ry on vuodesta 2001 nimennyt vuoden korunkantajan. Vuoden korunkantajaksi nimetään julkisuuden henkilö, joka omalla korukäytöllään inspiroi muita käyttämään koruja ja tuomaan esille korujen kertomat viestit ja tarinat luovalla ja ennakkoluulottomalla tavalla niin arjessa kuin juhlissakin.

Kuvat: Henrik Kihlman & Kaisu Tullinen