Designkelloja Ukrainan avuksi

Suomalainen kelloseppäopiskelija Leo Winter tekee tuhotusta venäläistankista 55 kappaleen erän numeroituja arvokelloja, joiden tuotoilla tuetaan Ukrainan sotaorpoja.

Kuten hyvin tiedämme, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, eikä tämä painajainen ole vieläkään loppunut. Vaikka ukrainalaiset ovat kärsineet tilanteesta eniten, sota Euroopassa on vaikuttanut meistä jokaiseen. Monilla on herännyt tarve tehdä jotain. Usein se on hyväntekeväisyyttä rahan, tavaran tai ruuan lahjoittamisen muodossa, jotkut haluavat tehdä konkreettista vapaaehtoistyötä kotimaassaan tai paikan päällä Ukrainassa.

Kelloseppäkoulun opiskelija Leo Winter sai hieman erilaisen idean. Hän toteuttaa designkelloja tuhoutuneesta sotakalustosta. Arvokellojen myynnistä saaduilla tuloilla tuetaan sodan jaloissa eläviä orpolapsia.

Leo Winter kehitti ideansa – miten Pahasta voi tehdä Hyvää – keväällä 2022. Hän sai Suomeen palasen Donetskin rintamalla tuhotun venäläisen T-90 tankin panssarilevyä, mutta helppoa se ei ollut. ”Monta mutkaa oli matkassa, mutta panssarin palanen saapui Suomeen helmikuussa.”, Winter sanoo.

YHTEISTYÖTÄ

Winterin hankkeessa on mukana useita suomalaisia yrityksiä: Konetehdas K&K Oy koneistaa kuoret ja käsin viimeistelyn jälkeen espoolainen Balzers-Oerlikon pinnoittaa ne Suomessa keksityllä DLC menetelmällä ruostumattomiksi ja kestäviksi.

Numeroidun kellosarjan 1/55 luovutetaan Ukrainan presidentille.

 Laadukkaat sveitsiläiset koneistot muokataan ja viimeistellään suomalaisten kelloseppien toimesta. Myös 3D-tulostusta, puutyötä ja vesileikkausta hoitaa oman alansa yritykset. Erikoisrannekkeet valmistaa Lahtelainen Raju Leatherworks.

”Kelloissani näkyy design ja käsityö, Winter sanoo ja jatkaa: ”Kellot ovat voiman, toivon ja tuen symboleita.” Myyntipakkaukset valmistetaan puolustusvoimien poikkeusluvalla hankituista tykin hylsyistä.

MYYNTITULOISTA TUKEA UKRAINAN LAPSILLE

Kellon nimi on osuvasti Ctrl-Z. Se tarkoittaa tietokonenäppäimistöllä tehdyn toiminnon kumoamista. Z puolestaan on Venäjän armeijan käyttämä tunnus. Kellojen tuotoilla on tarkoitus kumota osa Venäjän hyökkäyksen aiheuttamasta tuhosta. Kellon myyntihinta on 7500€.

Winterin startup-yritys The Rebuild Watch Company Oy lahjoittaa puolet myyntihinnasta Ukrainaan. Lahjoitus ohjataan Children of Heroes -järjestön kautta suoraan sodasta kärsivien lasten hyväksi.

”Kellojen myyntituloista tuleva apu on vähintään 3750€, jokaisesta kellosta”, Winter sanoo, ”Näin paha muuttuu hyväksi.”

Numeroidun kellosarjan 1/55 luovutetaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskylle. Kellon virallinen lanseeraus oli huhtikuun alussa. “Ennakkotilauksia on tullut jo toistakymmentä”, Winter kertoo tyytyväisenä.

www.rebuildwatches.com

Teksti: Kello ja Kulta -lehden toimitus Kuvat: The Rebuild Watch Company