Järven Kello ja Kulta viettää tänä vuonna 95 -vuotisjuhliaan!

Järven Kello ja Kulta perustettiin alunperin Uudenkaupungin Koulukadulle Johan Aaron Järven toimesta vuonna 1925. Nyt yrityksen toiminta jatkuu jo suvun neljännessä polvessa.

Alussa liikkeessä oli neljästä viiteen työntekijää ja moni asia tehtiin itse, mm. hopealusikat. Tänä päivänä laajan koru- ja esinevalikoiman lisäksi yrityksessä tehdään omaa korusuunnittelua, ostetaan kultaa sekä hopeaa ja tehdään kellokauppaa.

Nykyään liike sijaitsee Uudenkaupungin keskustorin kulmalla osoitteessa Alinenkatu 30. Yrityksessä työskentelee yrittäjä Kirsi Palo os. Johnsson sekä Kultaseppä Johan Johnsson. Järven Kello ja Kulta työllistää myös työharjoittelijoita sekä kausityöntekijöitä.

Parasta on itsenäisyys ja luova toteutus

Kirsi Palo os. Johnsson siirtyi vuoden 2011 vaihteessa laivanrakennusalalta jatkamaan nyt 95 vuotta täyttänyttä perheyritystä.

“Kulta- ja kellonsepänala on minulle tuttu lapsesta asti. Jo 5-vuotiaana tein kaiverruksia pieniin kellojen metallilevyihin. Oma erityisalani on korusuunnittelu, joka alkoi harrastuspohjalta. Suunnittelemani paikallisaiheiset korut ovat saaneet lämpimän vastaanoton. Uusikaupunki 400v. juhlakorua valmistettiin sarjanumeroituna 100 kpl ja ne myytiin nopeasti.”

Koruja valmistetaan kierrätyskullasta ja -hopeasta. Vanhat kultakorut ja hopeaesineet voikin tuoda liikkeeseen jatkojalostettavaksi.

“Asiakkaiden toiveita kuunnellen olen suunnitellut uusia oman korusarjani tuotteita. Jokaisella korulla on oma tarinansa ja kaikille niille syntyy suunnittelun ohella myös oma, korua kuvaava runo.”

Kokemus vahvuutena

Yrityksen vahvuudeksi Kirsi kertoo luotettavan palvelun laadukkaine tuotteineen sekä yrityksen tarjoaman kultasepän-, kellosepän- ja kaivertajantyön.

Kirsin isä, kultaseppä Johan Johnsson on tehnyt kultasepäntöitä ja huoltanut kelloja vuosikymmeniä. Hän tekee edelleen eritoten laadukkaita korjaustöitä sekä tilaustöitä. Seinäkellohuolloissa vuosien huoltokokemus on valttia. Asiakkaiden vintage ja arvokellot, kuten esim. Omega rannekellot pyritään huollattamaan aina merkin virallisella asiantuntijahuoltopisteellä kellojen arvon säilyttämiseksi.

Kirsi Palo os. Johnsson ja Mikael Monroe

Mieleenpainuvista tapahtumista liikkeen historiassa Kirsi kertoo yrityksen juhlaviikoista vuodelta 2014.

“Elävä rocklegenda Michael Monroe vietti meillä koko päivän promoten A Star All Heart -korumalliaan. Hän piti myös yllätyskeikan laulaen ja kitaraa sekä huuliharppua soittaen kymmenisen biisin verran. Mike on kertakaikkiaan huippupersoona. Sitä positiivisuutta ei hevillä unohda!”

Karita Tykkä kävi Järven Kello ja Kulta -liikkeessä esittelemässä Tillanderin timanttikorumallistoa sekä omaa korumallistoaan vuonna 2013.

“Tänä vuonna 2020 liikkeen 95-vuotis juhlavuosi on ollut hieman erilainen, mitä kukaan saattoi kuvitella”, sanoo Kirsi. Siitä huolimatta liike järjesti elokuussa perinteisen timanttikoruesittelyn ja järjesti työväentalolle esiintyjäksi stand up koomikko Jack Björklundin – koska “ilman huumoria elämä olisi kovin tylsää”. Ja hieman huumoria tähän haasteelliseen vuoteen tosiaan kaivattiin.

Kirsi kertoo, että tulevaisuuden tavoitteena on luotsata yritystä kohti 100-vuotisjuhlia ja jatkaa sen jälkeenkin omaa tyyliä toteuttaen ja paikallisuutta korostaen.

Teksti: Kello & Kulta -lehden toimitus Kuvat: Järven Kello ja Kulta