Klassikko: Breguet Reine de Naples

Veikeä ja näyttävä kello!

Breguet on yksi vanhimpia ja maineikkaimpia kellomerkkejä. Abraham-Louis Breguet alkoi valmis omalla nimellään teknisesti innovatiivisia kelloja jo vuonna 1777. Hänen maineikkain keksintönsä on turbillion, monimutkainen laite, jonka tarkoitus on eliminoida maan vetovoiman vaikutusta kelloon ja auttaa sen pysymisessä tarkassa ajassa. Breguet on antanut myös nimen erityiselle viisarityylille, niin sanotuille Breguet-viisareille, joita näkee yhä käytössä.

Vuonna 1810 Napolin kuningatar, Napoleon Bonaparten sisko Caroline Murat, tilasi A-L Breguet´ltä itselleen kellon, jota voisi pitää myös ranteessa rannekorun tavoin. Kello toimitettiin kaksi vuotta myöhemmin tilaajalle. Kyseistä kelloa on pidetty maailman ensimmäisenä rannekellona.

Yhtiönä Breguet on kokenut vuosisatojen ja kymmenten saatossa monta vaihetta. Nykyinen Breguet on vuodesta 1999 saakka ollut osa Swatch Groupia, jonka omistuksessa on useita arvostettuja kellobrändejä. Breguet synnytti uudelleen vuonna 2002 naisille suunnatun luksusmalliston, joka tottelee nimeä Reine de Naples, Napolin kuningatar. Kellot ovat alkuperäisen mallin mukaan hieman munanmuotoisia ja muutenkin niihin on yritetty sisällyttää alkuperäisen kellon yksityiskohtia.

Reine de Naples on eittämättä klassikko, olkoonkin että se on uudelleen synnytetty. Se on myös Breguet´n myydyin yksittäinen mallisto. Breguet ammentaa ideoita muutoinkin suunnittelussaan yhtiön pitkästä ja loistokkaasta historiasta. Breguet-kelloja on myynnissä myös Suomessa. Varsinkin ylellisen Reine de Naples -malliston mekaanisten, jalometallisten ja usein arvokivin koristeltujen kellojen hinnat alkavat noin 20 000 eurosta. Edullisimman perusmallin hinta on 10 000 euron paikkeilla. Breguet’llä on Reine de Naples -nimellä myös koru- ja kynämallisto.


Teksti: Olli Seppälä Kuva: Breguet