Klassikko: Tanssivat timantit

Chopardin onnelliset – Happy Diamonds ja Happy Sports

Milloin timantit ovat onnellisimmillaan? Silloin, kun ne ovat vapaita. Näin sanottiin Chopardin Happy Sport -kellomalliston mainoksessa, joka on peräisin Karin Scheufelen tokaisusta ”nämä vapaasti liikkuvat timantit ovat paljon onnellisempia”, kun hän näki ensimmäisen kerran perheensä yrityksen kehittämän kellon. Tokaisu antoi kellolle ja koko mallistolle nimen, Happy Diamonds. Timantit on sijoitettu kahden safiirilasin väliin, ja ne liikkuvat kellon kantajan käden liikkuessa. Timanttien tanssi on suorastaan maagisen oloista.

Sveitsiläinen Chopard on yksi harvoja yhä perheomisteisia isoja kello- ja koruyrityksiä. Sen perusti kelloseppä Louis-Ulysse Chopard vuonna 1860. Vuonna 1963 yhtiön osti saksalainen Karl Scheufele III, jonka perheen hallussa yritys on edelleen. Suomessa Chopard saattaa olla paremmin tunnettu koruistaan ja timanteistaan kuin kelloista. Happy Diamonds ja Happy Sports -mallistot tuovat yhteen kellojen ja timanttien maailmat ainutlaatuisella tavalla.

Vapaasti liikkuvien timanttien ja kellon yhdistäminen vaati kehitystyötä, ja onnistui vuonna 1976. Silloin esiteltiin ensimmäinen miesten kelloksi tehty Happy Diamonds. Iloiset Timantit osoittautuivat menestykseksi, mikä auttoi Chopardia kelloteollisuutta ravistelleen kvartsivallankumouksen yli paremmin kuin monia muita. Naisille suunnattu Happy Diamonds -mallisto on tuotannossa edelleen, kylläkin entistä ylellisimpinä versioina.

Vuonna 1993 Perheen tytär Caroline Sheufele keksi liittää Happy Diamondsin vapaat timantit osaksi urheilukelloa ja samalla tuoda ne vahvemmin osaksi arkea. Syntyi Happy Diamondsin kehitysmuoto, Happy Sports, josta tuli edeltäjäänkin suositumpi.

Laajaan Happy Sports -mallistoon kuuluu nykyisin myös ovaalinmuotoinen sarja, sukeltajakelloja (Happy Ocean), komplikaatiokelloja (jopa turbillion) sekä korumainen sarja ja muutamia taiteellisia kellotauluja. Pääosin Happy Sportsit ovat mekaanisia kelloja, mutta muutama kvartsikoneistokin löytyy. Mikään varsinainen kansanmalli ei ole kyseessä, sillä edullisimmillaan Happy Sports maksaa noin 6000 €. Tanssivien timanttien määrä on tavallisesti viisi tai seitsemän. Kellorungot ovat terästä tai kultaa.

Teksti: Olli Seppälä Kuva: Chopard