Koru ja Taito 80v. -näyttely Kellomuseossa

Suomen Kellomuseo vietti torstaina 2.5. avajaisia korumuotoilun ja kultasepäntaitojen saloja avaavassa laajassa korunäyttelyssä Näyttelykeskus WeeGeellä, Espoossa. Katsaus suomalaisten kultaseppien koulutukseen nostaa esille kädentaidot ja uudet sekä vanhat taitajat. Näyttely on avoinna 3.5.2019-5.1.2020 Suomen Kellomuseossa (Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, 02100 Espoo).

Kahdeksan kuukautta kestävä korunäyttely on tuotettu yhteistyössä Suomen Kellomuseon, Lahden ammattikorkeakoulun, Koulutuskeskus Salpauksen ja Suomen Kultaseppien Liiton kanssa. Näyttely juhlistaa kultasepänalan koulutusta, jonka perinne jatkuu vielä tänäkin päivänä Lahden Muotoiluinstituutin korumuotoilun linjalla sekä Koulutuskeskus Salpauksen Kultasepän alan opinnoissa. Ensimmäinen näyttely aiheesta toteutettiin Sibeliustalolla Lahdessa syyskuussa 2018. Kellomuseon näyttely syventyy aiheeseen näyttävien korujen ja koulutuksen upean historian kautta sekä mielenkiintoisella oheisohjelmistolla.

Kirsti Doukas: Butterflies in Botanic Night, 2018

Kultaseppäkoulun tarinan voidaan sanoa alkaneen yli sata vuotta sitten Pietarissa, kun Karl Fabergé palkkasi pajoilleen lahjakkaita suomalaisia kultaseppiä. Venäjän vallankumouksen aikaan kultasepät tulivat Suomeen ja toivat oppimansa taidot mukanaan. Kun Suomen Kultaseppien Liitto perusti Kultaseppäkoulun Helsinkiin vuonna 1938, olivat samat kultasepät mukana vaikuttamassa koulutuksen sisältöön. Näin heidän taitonsa ovat siirtyneet mestari-kisälli-periaatteella opettaja- ja opiskelijasukupolvelta toiselle ja ne näkyvät myös näyttelyyn osallistuvissa töissä.

Kultaseppäkoulu muutti Lahteen 1970-luvulla ja vuonna 1996 koulutus jakautui koru- ja esinemuotoilun ammattikorkeakouluopintoihin Muotoiluinstituutissa ja kultasepänalan toisen asteen koulutukseen Lahden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Vuonna 2006 jalometallin koulutusala siirtyi Koulutuskeskus Salpaukseen.

Näyttelyyn osallistuu 26 Muotoiluinstituutin korumuotoilun opiskelijaa, jotka ovat kutsuneet näyttelyyn pareikseen Kultaseppäkoulun alumneja. Parit ovat valinneet yhteisen aiheen, josta kumpikin osapuoli on toteuttanut oman näkemyksensä koruteoksen muodossa. Näyttelykävijä pääsee tutustumaan mm. unien, jäätiköiden sulamisen, kivun, sattuman ja taikametsän saloihin korujen kautta.

Koulutuskeskus Salpauksesta näyttelyyn osallistuu 15 opiskelijaa. Heidän taidonnäytteensä ovat upeita emalointi- ja kaiverrustöitä, joiden taitajat alkavat käydä vähiin 2000-luvun Suomessa. Opiskelijat ovat kirjoittaneet tarinat korujensa synnystä.

Pekka Kulmala: Syyspuiston varpuset, 2018. Kuva: Teemu Töyrylä.

Näyttelykoruissa voi nähdä korumaailman koko kirjon, perinteisistä kultasepäntaidonnäytteistä rajoja rikkoviin taidekoruihin, jotka venyttävät käsitystä siitä, mikä oikeastaan on koru. Näyttelyn lisäksi Suomen Kellomuseo järjestää yhteistyössä oppilaitosten kanssa tapahtumia ja opastuksia näyttelyyn.

Tutustu näyttelyyn!

Näyttely on auki 3.5.2019-5.1.2020 Suomen Kellomuseossa (Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, 02100 Espoo).

Näyttelystä kerrotaan myös toukokuun alussa ilmestyvässä Kello & Kulta -lehdessä!