Korut X Muoti

Muotikoru, asuste, costume jewelry, fashion jewelry vai pukukoru? Mitä niillä tarkoitetaan? Ovatko vaatemerkkien omat korumallit tämän päivän pukukoruja?

Pukukoruiksi kutsutut korut saivat alkunsa jo 1800-luvulla kun naiset alkoivat käyttää koruja muodin takia, eivätkä vain osoittaakseen kuuluvuuttaan johonkin ryhmään. Pukukorujen käyttö alkoi Ranskasta ja levisi pian Pariisista kaikkialle Eurooppaan. Pukukorut valmistettiin perinteisesti aitoja koruja jäljittelevistä materiaaleista. Teollinen valmistaminen tuotti hinnaltaan edullisia koruja, joihin jokaisella oli varaa. Erityisesti sota-aikana pukukoruilla uudistettiin, piristettiin ja muodistettiin pitkään käytössä olleita vaatteita. Hyvin pian myös suuret muotitalot kuten Chanel ja Dior ottivat mallistoonsa pukukoruja.

Tamperelainen Uhana Design on Mira Vanttajan ja Hanna Virkamäen vuonna 2012 perustama yhteinen designyritys. Uhana Design suunnittelee ja valmistaa vaatemallistoa, joka on tunnettu erityisesti näyttävistä ja ajankohtaisista, jopa kantaa ottavista printeistä ja kuoseista. Uhanan mallistossa suurikokoisilla laserleikatuilla puukoruilla on ollut jalansija jo yrityksen perustamisesta saakka. ”Isot korut ovat aina olleet meidän juttumme. Myös sanoma ja merkityksellisyys ovat tärkeitä. Millainen vaikutus koruilla voi olla pukeutumiselle tai viestinä yhteiskunnalle?”, suunnittelijat pohtivat.

Lue lisää Uhana Designin ja muiden suomalaisten pukukoruja suunnittelevien ja valmistavien tekijöiden mietteitä Kello & Kulta-lehdestä!

Jutun teksti: Saija Malila
Kuva: Uhana Design / Pasi Tiitola