Kultaseppämestari Matti Hyvärisen ura esillä Galleria Gao Shanissa

Pushing the Boundaries, 9.12.2021-13.1.2022

Retrospektiivinen näyttely kultaseppämestari Matti Hyvärisestä (1937-2017) esillä Galleria Gao Shanissa Helsingissä.

Kultaseppämestari Matti Hyvärinen on ainut suomalainen, joka on voittanut arvostetun Diamonds International Award -palkinnon, vuonna 1967, ja hänet valittiin Suomen ensimmäiseksi Vuoden Kultasepäksi 1987. Galleria Gao Shanissa esitellään yli 100 alkuperäistä Matti Hyvärisen luonnosta sekä koruja ja veistoksia, jotka ovat keränneet kansainvälisiä palkintoja. Näytteillä on myös ennen näkemätöntä aineistoa.

Matti Hyvärinen on yksi tuotteliaimpia ja parhaiten tunnettuja suomalaisia nykykorusuunnittelijoita ja -taiteilijoita. Suurin osa Hyvärisen uran saavutuksista tapahtui hänen työskennellessään vuonna 1958 perustamalleen Sirokorulle. Hyvärinen oli aikalainen ja ystävä tunnetuille turkulaisille taiteilijoille ja suunnittelijoille, kuten Jorma Laine, Elis Kauppi ja Pentti Sarpaneva.

Hyvärinen tähtäsi aikaisessa vaiheessa kansainvälisille estradeille ja markkinoille. Malmön korumessuille osallistuminen vuonna 1965 oli ensimmäisen pysäkki reitillä, joka kuljetti Hyväristä yli 100 korualan tapahtumaan Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa. Matkaan mahtui jopa eräänlainen pistäytyminen kuussa!

Kirjassaan Muototaiteen vapaaottelija (2015) Matti Hyvärinen kuvailee kuinka noin 15 suomalaista yritystä ja korusuunnittelijaa loi kansainvälistä mainetta suomalaiselle korusuunnittelulle 1960- ja 1970-luvuilla. Aktiivisille urheilumiehelle ”timanttialan Oscarin” voittaminen vuonna 1967 kilpailussa, johon osallistui noin 2500 korutaiteilijaa, oli kuin kunnarin lyöminen urheilukauden ratkaisevassa finaalissa. Matti Hyvärinen voitti Diamonds International Award -palkinnon rintakorullaan The Rich and the Poor. Karkean luonnonkiven, kullan ja timanttien ennen näkemätön yhdistelmä vangitsi katseita radikaalilla materiaalien yhdistelyllä välittäen samalla vahvan taiteellisen viestin.

Osoituksena monipuolisista kädentaidoistaan Hyvärinen sai kunniamaininnat Tokiossa 1983 työllä Frutti Di Mare,joka otti kantaa rannikkovesien saastumiseen ja Los Angelesissa 1987 rannerenkaallaan Scifi I,jokakuvastaa kuvitteellista maata kiertävää avaruusasemaa.

NASA:n avaruuskeskuksessa Houstonissa on näytteillä Hyvärisen tekemät kuuaiheiset kultakorut, jotka hän lähetti amerikkalaisille astronautille kuulaskeutumisten kunniaksi.

Matti Hyvärisen uraa esittelevä retrospektiivi on ensi kertaa esillä Helsingissä.


Galleria GaoShan

Korkeavuorenkatu 5, Helsinki

Avoinna ke-su klo 12-18

tiistaisin ajanvarauksella.