Maryam Razavi

Muodin moniosaaja on sirojen korujen ystävä, mutta on heikkona bling blingiin.

Maryam Razavi on pitkän kansainvälisen uran luonut malli, joka on sittemmin työskennellyt myös stylistinä ja juontajana, suunnitellut laukkuja, muutaman korunkin ja mm. ohjannut musiikkivideoita. Hän kutsuu itseään muodin sekatyöläiseksi.

”Olen ollut tosi onnekas. Jos joku asia on kiinnostanut, niin olen päässyt sitä tekemään, mutta se johtuu siitä, että olen itse uskaltanut puhua ääneen kiinnostuksen kohteista ja unelmista, ja ollut valmis tekemään niiden asioiden eteen töitä.”

Maryam toivoisi, että kotimainen korumuotoilu olisi paremmin esillä somessa.

KANSAINVÄLISIIN TÖIHIN

Yksi unelmien täyttymys toteutui nuorena, kun Maryam pääsi opiskelemaan taidekonservointia Evtekiin Vantaalle. Taiteen ja käsityön arvostus on ollut luontevaa jo kotona ja rakkaus taidehistoriaa kohtaan on vahva. Opiskelun aikana Maryam kuitenkin huomasi, että konservoinnin edellyttämissä tekniikoissa pysyminen tuotti vaikeuksia ja hänen teki mieli yhdistellä tyylejä ja luoda eri tekniikoin uutta ja jännittävää. Myös työssä käytettävät kemikaalit aiheuttivat Maryamille voimakkaita allergisia oireita.

”Kyllä minulla on huono omatunto siitä, että jätin konservointiopiskelut kesken, mutta en olisi ehkä pystynyt tekemään sitä työtä allergioiden takia. Ja kun olin tekniikoiden suhteen vähän sellainen villi kortti, niin en tiedä kuinka arvostettu konservoija olisin ollut!”

Mallintyöt alkoivat vuonna 2002 ja ne ovat vieneet hänet jaksoiksi Lontooseen, Ateenaan, Milanoon, Kapkaupunkiin, Los Angelesiin sekä moniin kaupunkeihin Saksassa ja Ruotsissa. Iranilais-suomalaisen kodin kasvatti on edelleen haluttu malli niin Suomessa kuin ulkomailla. Maryam paljastaa saaneensa syksyllä tietää, että uudessa mallitoimistossa Amsterdamissa olisi hänelle vientiä.

”Kun aloitin mallintyöt, niin ajattelin, että haluan toimia tällä ihanalla alalla pitkään. On hienoa, että vielä tämän ikäisenä minusta ollaan mallina kiinnostuneita!”

37-vuotias Razavi sai kesällä 2020 esikoisensa yhdessä laulaja Leo Stillmanin kanssa. Tyttären nimi Celestia koristaa myös Razavin sormessa olevaa kullanväristä sormusta.

”Tämä on rihkamaa, mutta nyt oli pakko tilata sormus netistä. Koruun sai itse valita tekstin ja sormuksesta on tullut itselle tärkeä. Vaikka aiemmin olen hankkinut koruja myös statussymboleiksi, niin nykyisin on enemmän merkitystä sillä, että koru antaa voimaa tai siinä on itseäni koskettava tarina, maksoi mitä maksoi.”

SOMEN VOIMA

Maryam sanoo selailevansa somessa ja erityisesti Instagramissa paljon muotia ja koruja, mutta löytäessään jotain kiinnostavaa, hänen täytyy päästä katsomaan ja kokeilemaan koruja liikkeeseen ennen ostopäätöstä. Verkosta ei koruja juuri tule ostettua. Hän toivoisi, että suomalainen laadukas korumuotoiluosaaminen näkyisi kuitenkin paremmin juuri somessa.

”Suomalainen design on tunnustettua, mutta korumuotoilua pitäisi saada paremmin esiin. Siitä ei rummuteta tarpeeksi. Kun lähtee tutkimaan koruskeneä enemmän, niin löytää tosi paljon upeita Suomessa tehtyjä juttuja. Some ei välttämättä ole kaikille koruosaajille tuttu väline jakaa tietoa ja kuvia omista tuotteistaan, mutta sitä kautta kyllä etsitään ja löydetään kaikenlaista. Olisikin kiva, jos löytyisi joku yksi koruihin keskittynyt instakanava, jossa suomalaista korumuotoilua ja tekijöitä esiteltäisiin.”

STYLISTIKSI

Maryam ihaili mallin töissään stylistien luovaa kykyä rakentaa tyylejä, tehdä yhdistelmiä ja luoda maailmoja.

”Olin varmaan tosi ärsyttävä malli, ja kysyin kuvauksissa stylisteiltä koko ajan kysymyksiä. Jossain vaiheessa, pidempiaikaiset asiakkaat alkoivat kysellä, miten minä stailaisin, ja asiat alkoivat edetä.”

Maryam teki jonkun aikaa töitä stylistin assistenttina ja oli työharjoittelussa Spalt PR toimistossa, jolloin hän pääsi näkemään muotikuvausten järjestelyt ja logistiikan.

”Muutettuani Suomeen päätimme mallikaverini Vilma Peltosen kanssa stailata uusia malleja ja kuvata heistä portfoliokuvia. Pidin blogia, jossa julkaisin mm. näitä kuvia. Hetken päästä sain soiton suomalaisen artistin avustajalta, että olisi iso stailauskeikka tarjolla, jos kiinnostaisi. Vasta pari päivää myöhemmin palaverissa selvisi, että artisti oli Anna Abreu ja kyseessä oli Vain elämää tv-ohjelma. Sain hyvää palautetta ja se poiki seuraavia työtilaisuuksia.”

Mallin ja stylistin työssä korut ovat lähes koko ajan läsnä. Koruilla voi luoda tunnelmia, niillä voi ottaa kantaa tai välittää viestiä ja tunteita. Itse korunkäyttäjänä Maryam suosii merkityksellisiä ja siroja koruja.

”Käytän koruja päivittäin, tosin en uskalla kovin kalliita koruja käyttää, koska minulla on taipumus hukata ne, varsinkin malliaikoina. Suurimmassa osassa koruistani on tarina. Valitsen korut itselleni tarkasti, ne ovat tosi henkilökohtaisia. Malliaikana käytin koruja myös amuletin omaisesti ikään kuin voimakoruina. Ne muistuttivat ystävistä ja perheestä täällä Suomessa. Maailmalla oli usein kova koti-ikävä.”

Sirojen korujen lisäksi Maryam on heikkoina suuriin koruihin, joissa on blingiä.

”Rakastan käyttää näyttäviä koruja vaikkapa collegen tai t-paidan kanssa ja luoda hieman ristiriitaa. Juhlissa en välttämättä pukeudu niin erikoisiin vaatteisiin, ennemmin klassinen vaate ja isot korut. Kiinnitän myös huomiota muiden ihmisten koruihin erilaisissa tilaisuuksissa.”

Maryamin suunnittelema The Sun kaulakoru julkaistiin vuonna 2019. Saman malliston korvakorut julkaistiin alkuvuodesta 2021.

OMA KORULANSEERAUS

Vuonna 2019 Maryam suunnitteli suomalaiselle Luv North -koruyritykselle Aurinko – The Sun -nimisen kaulakorun.

”Isoäitini aurinkopeili oli lapsuudessa kaunein esine, mitä tiesin. Tehtyäni useita suunnitelmia koruista, Aurinko oli ainoa, joka tuntui itselleni merkitykselliseltä. Siroa The Sun -korua on myynnissä hopeisena ja kullattuna. Kullanväri tuntui tärkeältä, sillä Iranissa, jossa juureni isän puolelta ovat, käytetään paljon kultaa. Korussa yhdistyi henkilökohtaisuus, muisto omasta lapsuudesta ja historia.”

Maryamille korusuunnitteluprosessi oli kiinnostava ja mieleinen, mutta samalla hän oli korun valmistuttua hämmentynyt.

”Tykkään pitää asiat itselläni pitkään, oli jännittävää antaa jotain omaa muille nähtäväksi. Samalla olin ylpeä itsestäni. Minusta on hienoa, kun uskaltaa olla itsestään ylpeä. Koru otettiin kivasti vastaan, se oli sydäntä lämmittävää.”

Keväällä 2021 mallisto täydentyi korvakoruilla.

Maryam suhtautuu avoimesti kaikenlaisiin projekteihin ja elämään yleensä. Moni asia tulee eteen sitten, kun sen aika on, kunhan luottaa itseensä.

”Mallin työt on opettanut pitämään asenteen avoimena. Mikään ei ole mennyt elämässä niin kuin ajattelin, eli ei kannata liikaa suunnitella. Olen saanut niin paljon enemmän, kun olen uskaltanut heittäytyä. Mietin usein ennemmin niin, että mitä jos jätän tekemättä jotain, mistä olen haaveillut. Sitten vanhempana miettisin, että olisinpa uskaltanut. Mieluummin sitä elää niin, että kokeilee ja uskaltaa. Syteen tai saveen.”


Teksti ja kuvat: Julia Weckman

Juttu on alunperin julkaistu marraskuun 2020 Kello & Kulta -lehdessä.