Suomen kello- ja korumuseo Kruunu: Kaikessa käden jälki – Harri Syrjäsen 50-vuotis juhlanäyttely

Kaikessa käden jälki – Harri Syrjäsen 50-vuotis juhlanäyttely avaa myös uuden Kello- ja korumuseo Kruunun. Museo avaa uusissa tiloissa Tapiolassa Espoossa 13.4.2022.

Kaikessa käden jälki -näyttelyssä on esillä kultaseppämestari, nahkatyöläinen, taiteilija ja käsityötaiteilija Harri Syrjäsen korutuotantoa 50 vuoden ajalta. Syrjäsen lämminhenkinen suhde elämään ja sen ilmiöihin näkyy hänen tuotannossaan. Korut peilaavat ajankohtaisiin teemoihin kuten etätyöhön ja mehiläiskatoon. Syrjäsen huumorintaju tulee myös vahvasti esille hänen töissään. Syrjänen on taidekäsityöläinen, jollaisia on hyvin harvassa nykyisin. Korun merkitys kantajalleen on tärkeä osa hänen työtään. 

Harri Syrjänen: Fantti-logo. Kuva Hannu Bask.

Harri Syrjänen perusti ensimmäisen työpajansa 1971 Espooseen, sieltä hän siirtyi Vantaalle ja lopulta 1981 Helsinkiin Ratakatu 1:een, jossa hänen työpajansa ja liikkeensä edelleen on. Vuosien varrella hän on työpajallaan ottanut vastaan monta alan harjoittelijaa ja näin vienyt omaa kokemustaan ja tietoaan eteenpäin, kuten kultasepän alalla on tehty jo vuosisatoja.  

Syrjänen kommentoi: ”Minut tunnetaan omaperäisestä tyylistäni korujen, sekä nahkatöiden laukkujen ja vöiden tekijänä. Olen aina ollut ”vannoutunut” käsityöläinen, näyttelyni esittelee moninaisen kirjon materiaalien käytöstä, hopean  ollessa  keskeinen metalli. Koruissani on useimmiten jokin sanoma- ajatus. Usein huumori näyttelee merkittävää osaa vaikkakin joskus vakavalla pohjavireellä. Koruni on tehty käytettäviksi, osaksi kantajaansa. Koruvitriinissä ne voivat näyttää yksinäisiltä, ne kaipaavat ihmistä. Saan inspiraatioita luonnon lisäksi sanonnoista, runoista ja muinaisista tarinoista.” 

Harri Syrjänen, Oma käärme puri, 2007. Kuva Hannu Bask.

Kaikessa käden jälki, 13.4.-25.9.2022 

Suomen kello- ja korumuseo Kruunu, Ahertajantie 3, 02100 Espoo