Tämän hetken sormusmuotoilu yllättää monimuotoisuudellaan ja rohkeudellaan – Vuoden Kaunein Sormus 2023 -kilpailun äänestys on alkanut

Vuoden Kaunein Sormus 2023 -kilpailun finaalin yleisöäänestys on alkanut. Korumuotoilijoille suunnatussa, nyt 16. kertaa järjestettävässä kilpailussa katsotaan tulevaisuuteen ja etsitään sormusta, jossa on viitteitä huomisen kauneudesta.

Vuoden Kaunein Sormus 2023 -kilpailun tämän vuoden teema on Häivähdyksiä. Suunnittelijoita innostettiin poimimaan kilpailutöihin viitteitä huomisen kauneudesta ja ilosta suunnata kohti tulevaisuutta sekä kuvittelemaan, millainen sormusmuotoilu voisi kuvastaa huomista.

Kilpailun finalistit valinneen esiraadin mukaan sormusmuotoilussa nousevat tällä hetkellä aiempaa voimakkaammin esiin muun muassa monimuotoisuus ja materiaalien kierrätys.

”Muotoilussa on nyt leikittelyä ja iloisuutta. On alettu uskaltaa enemmän ja varovaisuus on väistynyt. Myös vastuullisuus ja eettisyys materiaalivalinnoissa nousevat esiin, ja raadin kesken käytiin paljon keskustelua vastuullisuudesta ja vastuullisista toimintatavoista. Toisaalta esimerkiksi kultakorujen valmistuksessa on oltu kierrätyksessä edelläkävijöitä aina”, Suomen Kultaseppien Liiton toiminnanjohtaja Henrik Kihlman kiteyttää esiraadin ajatuksia.

Kilpailun voittaja valitaan yleisöäänestyksellä. Äänestys on käynnissä Häät.fi:n verkkosivuilla 28.9.–31.10.2023. Voittajasormuksen suunnittelija saa I love me -messujen lahjoittaman 3000 euron palkinnon.

Vuoden Kaunein Sormus 2023 -kilpailun finaalisormukset.

Vuoden Kaunein Sormus 2023 -kilpailun finalistit ja esiraadin kommentit finalistitöistä:

Colorito | Suunnittelija: Petri Eklöf, Atelier Eklöf

Innovatiivisuutta, teknistä kekseliäisyyttä ja briljanssia. Äkkiseltään äärimmäisen yksinkertainen, mutta kun mennään pintaa syvemmälle, paljastuu paljon hienoja asioita. Rungon ja vanhojen materiaalien yhdistäminen on ehdottomasti se mielenkiintoisin juttu.

Hauru | Suunnittelija: Anu Kaartinen, Anu Kaartinen Jewellery

Vahva sanoma. Muoto ja merkityksellisyys vievät mukanaan. Rakkolevä ei sinänsä välttämättä herätä positiivisia ajatuksia, mutta yhtäkkiä se on kaunis koru. Tämä on ihana ajatus.

Carousel | Suunnittelija: Eva Kuczora, Linea Design Finland

Selkeä ja samalla mukana on futuristista lentävää lautasta ja 60-luvun lopun meininkiä. Hyvin persoonallinen, mutta myös yksinkertainen. Sormus käy todella monelle, vaikka on kooltaan isompi. Muotoilu nivoutuu hienosti kilpailun teemaan. 

Huomenna | Suunnittelija: Mika Paasonen, Paaso Jewellery Company

Keveys, jatkuvuus ja pehmeys. Klassinen aihe on viety nykymuotoon. Muodot on saatu orgaanisiksi ja eläväisiksi tönkköyden sijaan.

Nuput | Suunnittelija: Satu Pyhänniska, Pyhänniska Koruntekijä

Hienoa että mukana on hopeasormus. Muotoilussa on potentiaalia kokonaiseen nuppukorujen sarjaan vaikkapa eri värisillä kivillä toteutettuna. Kivet on hankittu oululaiselta toimittajalta ja sormukseen käytetty hopea on kierrätettyä.

Flower Ring | Suunnittelija: Jouni Saarenpää, Unique Jewels

Raikas yhdistelmä orgaanisuutta ja metallia. Klassinen, mutta innovatiivinen: raikkaus tulee aidosta luonnonkukasta. Ihanasti yksityiskohtia ja paljon katsottavaa, silti harmoninen. Huikeat mahdollisuudet vientiin ja kustomointiin.

Aina | Suunnittelija: Lauri Silván, Laatukoru

Näyttävä mutta selkeä ja miellyttävä pitää päällä. Sisältää sellaisia elementtejä, että se voisi hyvin olla laajan ostajakunnan kestosuosikki. Sormus voisi olla mielenkiintoisen näköinen eri versioissa, esimerkiksi keltakultaisena.

Puutarha | Suunnittelija: Mika Tarkkanen, Kultaseppämestari Tarkkanen

Runsas, teatraalinen ja huomiota herättävä. Sormus ei jää huomaamatta ja herättää varmasti keskustelua. Timanttisormus – ei tyypillinen, vaan tarinallinen. Tämän voisi kuvitella kuninkaallisiin hoveihin tai valtiokutsuille. Punakultaa on nähty maailmalla jo pitkään, kiva että tulee tännekin.

Juuret | Suunnittelija: Robert Tarkkanen, Kultaseppämestari Tarkkanen

Herkullisen näköinen sormus, jolla on upea vahva tarina ja vahva muotokieli. Ukrainan maaperästä kaivetut ja paikallisen kivenhiojamestarin hiomat kivet ja Ukrainaa symboloiva kukka.

Uusi alku | Suunnittelija: Ville Tuovinen, Kultaseppämestari Tarkkanen Turmaliini on uniikki ja huomiota herättävä ja vangitsee katseen. Art deco -henkinen, voisi olla myös miehen sormus. Erilaisilla kivillä toteutettuna sarjatuotannon mahdollisuuksia.

Kilpailun äänestys löytyy täältä: https://www.haat.fi/vuoden-kaunein-sormus

Vuoden Kaunein Sormus 2023 -kilpailun finalistit valinneeseen esiraatiin kuuluivat toiminnanjohtaja Henrik Kihlman, Suomen Kultaseppien Liitto; radiotoimittaja/Aito Iskelmä ja näyttelijä Hanna Kinnunen; yhteistyöpäällikkö Piia Lehtinen, Designmuseo; vaikuttaja ja podcast-juontaja Sara Parikka; johtava intendentti Hanne Siekkinen, Huutokauppa Helander; viestinnän asiantuntija Pia Sievinen, Helsingin Messukeskus ja päätoimittaja Sari Yli-Salomäki, Häät-lehti ja Häät.fi.

Finalistisormusten esittely ja muotoilijoita nähdään I love me -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 20.–22.10.2023.

Teksti ja kuvat: www.haat.fi