Vanhan kellon uusi tuleminen ilahduttaa kelloalan ammattilaista. Vintage-kellot ovat nyt suosiossa, ja hyvä niin!
Mikä onkaan ihanampi lahjaidea, kun näkee vaivaa ja etsii läheiselleen syntymävuoden tai muun tärkeän merkkipaalun kellon. Joskus se on pitkäkin prosessi, kun etsitään mieleistä kellomerkkiä sopivalta valmistusvuodelta, mutta se on sitäkin ihastuttavampaa, kun sellainen vihdoin löytyy. Yhtä mainio lahjaidea on kunnostuttaa suvun hallussa oleva papan tai mummon kello lapselle tai lapsenlapselle. Silloin kellon rahallisen arvon lisäksi saa paljon tunnearvoa mukaan.
Vintage-kiinnostus kuuluu tänä päivänä ihan kaikille. Kiertotalousajattelu ja kestävä kehitys on osa nuoremman polven ideologiaa ja se tuo koko ajan uusia vintagesta kiinnostuneita vanhojen kellojen ääreen. Ja miksipä ei toisi jo vintage-kellojen kauneuden vuoksi, nämä menneiden vuosikymmenten aarteet kun soveltuvat erinomaisesti niin tyylikkääseen ja klassiseen kuin rennon retrohenkiseenkin pukeutumiseen. Kellot ovat oikeita kiertotalouden helmiä ja voivat olla uudelle omistajalleen jopa merkityksellisempiä kuin uutena ostetut aikaraudat. Kauneuden lisäksi niissä kiehtovat tarinat menneiltä vuosikymmeniltä.
Monet vanhemmat ovat hämmentyneinä hakeutuneet kellokaupoille, kun nuori rippi-ikäinen on halunnut lahjaksi papan vanhan Zenithin kuntoon laitettuna, tai kun tuore ylioppilas on toivonut kauniin vanhan mekaanisen kellon. Muutama vuosi sitten kellot olivat enemmän vain nuorten miesten kiinnostuksen kohde, mutta sittemmin suosio on kasvanut yli sukupuolirajojen. Miesten kellokoon lisäksi myös naisten pienet korukellon kokoiset kellot ovat saaneet kannattajansa!
Kellosepät ovat satoja vuosia taitaneet meidän kellojemme huoltamisen ja säilyttämisen, vintage-kello kannattaakin siksi hankkia ammattilaiselta, jotta kello on toimintakuntoinen ja juuri sellainen kuin sen pitääkin olla. Monet kokemattomat kellon käyttäjät tarvitsevat ostotilanteessa opastuksen vintage-kellon käyttöön; mm. vetämiseen, kellon ominaisuuksiin, siihen miten päivyri toimii ja miten välttää magnetisoitumista. Kysymyksiä voi herätä myös siitä, pitääkö välttää vesiolosuhteita ja milloin kello tulee huoltaa.
Huoltamaton ja huollettu kello eivät ole samanarvoisia: ammattilaisella tehty huolto varmistaa, että kellon alkuperäisyyttä on kunnioitettu ja huolto on tehty asianmukaisesti. Käytetyn kellon arvon määrittää kiinnostus markkinoilla, kellon kunto, alkuperäisyys, kuoren materiaali, taulun kunto, rannekkeen materiaali, valmistusvuosi, kaliiberi – monet, monet seikat siis! Kelloammattilainen tunnistaa kellomerkit ja lukuisat mallit eri vuosikymmeniltä ja vuosilta. Kellot ovat todellisia mielihyväostoksia – samalla kun ostaa käytettyä, kiertotalous kiittää ja luonnonvaroja säästyy!
Teksti: Tarja Viljanen Kuvat: KultaViljaset, Mika Nurmi