Vuoden kaunein sormus 2020

Kultaseppä, muotoilija Annika Takanen otti Vuoden kaunein sormus kilpailun voiton vastaan hieman epäuskoisena, mutta onnellisena. Tämä oli Annikan kolmas kerta finaalissa ja nyt vihdoin voiton osalta tärppäsi! Voittoisa Routa sormus on 5mm leveä 14 karaatin punakultainen tekstuurisormus, jossa on 9kpl 0,01 ct timantteja, laatuluokka W/SI.

Kuva: Teemu Töyrylä

Annikan aiemmat finalistisormukset ovat olleet myös tekstuurisormuksia ja unisex -henkisiä. Niinpä tämän vuoden teema suunnitella yhteiset sormukset ”sinulle ja minulle” sopi Annikalle hyvin. Hän aloitti sormuksen suunnittelun alkukeväästä 2020.

HARJOITTELUJAKSOLTA TÖIHIN NARSAKALLE

Annika opiskeli 2008-2012 Kuopion muotoiluakatemiassa tuotemuotoilua ja erikoistui jalometalli- ja korumuotoiluun. Hän jatkoi Lahden Salpauksessa kultasepänalan artesaanitutkintoon ja kultasepän ammattitutkintoon samanaikaisesti. Harjoittelujaksollaan hän oli Kultasepät Narsakalla Hämeenlinnassa ja valmistuttuaan 2014 sai jatkaa yrityksessä työntekijänä. Annika suunnittelee ja toteuttaa mm. Festive timanttikoruja. Työnkuvaan kuuluu vaihdellen kultasepäntyötä pajalla, korusuunnittelua ja 3D mallinnustöitä.

”Koulusta valmistuu aika lailla raakileena, työssäni olen saanut toteuttaa itseäni ja samalla olen oppinut paljon uutta. Olen tosi kiitollinen, että olen saanut tehdä myös muotoilua ja suunnittelua, enkä pelkästään vaikkapa kultasepäntyötä.”

SAMANKALTAISET SORMUKSET

Alun perin Routa sormus suunniteltiin Festiven mallistoon kevään 2020 uutuuksia varten. Kun kilpailu tuli ajankohtaiseksi tehtiin sormukseen hieman tuotekehittelyä.

”Kihla- ja vihkiparit kysyvät meillä paljon yhteneväisiä sormuksia, jossa molemmille on omanlaiset, mutta samanhenkiset sormukset. Tässä sulhasen on mahdollista saada rouhea ja miehekäs sormus, ja morsiamen sirompaa ja säihkyvämpää.”

Routa sormuksen ympärille on tehty tuoteperhe, josta löytyy hieman kapeampaa sormusrunkoa. Sormuksiin voi valita enemmän timantteja tai isompaa kiveä tai ne voi saada myös kokonaan ilman jalokiviä. Sormuksia tehdään puna-, valko- ja keltakullasta, kaikkia 14k ja 18k versioina. Voittajasormuksen suositushinta on 1360€.

ROHKEUTTA JA ITSELUOTTAMUSTA

Entä millainen korunkäyttäjä suunnittelija itse on?

”Monesti olemme huomanneet kultaseppäpuolisoni kanssa, että kun ollaan menossa jonnekin, ei kummallakaan ole koruja, mutta yleensä erikoistilaisuuksissa tulee kyllä käytettyä. Tykkään käyttää itse suunnittelemiani koruja.”

Annika iloitsee voitostaan ja myös siitä, että oma perhe tukee kaikissa tilanteissa, myös silloin, kun menestystä ei ole tullut.

”Näen, että omalle uralle kilpailun voitto on tosi hieno juttu. Olen vielä tuntematon suunnittelija Suomessa, tämä voi antaa ponnahduslautaa.”

Niille, jotka pohtivat omaa tekemistään ja ensi vuoden kisaan lähtemistä hän jatkaa: ”Ole rohkea ja luota itseesi, omaan osaamiseen ja näkemykseen.”

Teksti: Julia Weckman Kuva: Teemu Töyrylä