Vuoden Kaunein Sormus 2022

Perunan tärkkelyksen löytänyt tiedenainen inspiroi korukilpailun voittajaa. Vuoden Kaunein Sormus valittiin jälleen yleisöäänestyksellä.

Maria Karlströmin Eva on Vuoden Kaunein Sormus 2022. Kuva: Teemu Töyrylä.

Vuoden Kaunein Sormus 2022 -kilpailun voittajaksi valittiin 1660:lla äänellä Maria Karlströmin sormus Eva. Tyyliltään romanttisen timanttisormuksen tarina on astetta erikoisempi.

Ahvenanmaalainen kultaseppä Maria Karlström suunnitteli 18K valkokultaiseen sormukseen rykelmän perunoita ja perunanlehdet kiertyvät 0,53 karaatin timantin ympärille. Miksi juuri peruna?

”Kuullessani tarinan, se jäi jostain syystä mieleeni. Eva Ekeblad oli tiedenainen, joka löysi perunan tärkkelyksen Ruotsissa 1700-luvun puolivälissä. Hänen keksintönsä oli mullistava, sillä sen jälkeen kaikkea viljelijöiden kasvattamaa viljaa ei enää käytetty viinan valmistukseen, vaan sillä voitiin ruokkia perheitä. Se pelasti ihmisiä nälänhädältä. Keksinnön ansiosta Ekebladista tuli Ruotsin tiedeakatemian ensimmäinen naisjäsen. Halusimme kunnioittaa sormuksen muotoilulla Eva Ekebladia ja hänen keksintöään.”

Eva Ekeblad oli tiedenainen, joka löysi perunan tärkkelyksen Ruotsissa 1700-luvun puolivälissä. Sormus kunnioittaa Evan keksintöä ja muistoa.

Sormuskilpailun voitto tuli Maria Karlströmille täytenä yllätyksenä.

”Samana iltana, kun kilpailuun piti lähettää oma sormusehdotus, oli suunnitelma vasta karkean idealuonnoksen tasolla. Olin jo melkein valmis unohtamaan koko kilpailun, mutta teimme paljon töitä, että saimme lähetettyä kisaan valmiin ehdotuksen. Olin siihen tyytyväinen, mutta voittoa en odottanut, se oli iloinen yllätys! Osallistuin kilpailuun nyt ensimmäistä kertaa.”

Kultaseppä Maria Karlström.

Kultaseppä Maria Karlström on luotsannut Ahvenanmaalla sijaitsevaa omaa Guldviva yritystään ja korubrändiään jo 30 vuotta:

”Meillä on noin 300 korumallia mallistossamme. Guldvivassa tehdään perinteisiä koruja, jotka ovat saaneet vaikutteita Ahvenanmaan saariston luonnosta sen kulttuurista ja ihmisistä.”

Korusarjojen tekeminen on yrityksen ytimessä, ja niiden tekeminen onkin Marialle mieluisinta.

”Pidän monotonisesta työstä, silloin mieleni saa vaeltaa vapaasti. Monet kultasepät pelkäävät tehdä 100 kappaletta samasta korusta, mutta minä rakastan sitä! Saan inspiraationi suunnittelutyöhön tarinoista, historiasta, luonnosta ja ihmisistä.”

Marraskuun lopussa Maria ja Guldviva lanseeraa kokonaisen korumalliston, joka on saanut inspiraationsa Eva Ekbladista ja hänen tarinastaan. Muutakin kiinnostavaa tapahtuu:

”Olen aloittamassa dokumenttiprojektia Ahvenanmaan kultaseppien historiasta. Olen kerännyt tietoa ja heidän tekemiään asioita monta vuotta, ja odotan innolla projektin aloittamista.”

Kilpailuun liittyen Maria haluaa vielä sanoa kiitokset:

”Olen niin kiitollinen voitosta. Se että meidän sormuksemme sai ensimmäisen palkinnon saa minut nöyräksi. Muut sormukset kilpailun finaalissa olivat niin fantastisia!”


Teksti: Kello & Kulta -lehden toimitus. Kuvat: Teemu Töyrylä ja Guldviva.