Vuoden kaunein sormus Juuret

Robert Tarkkasen Juuret – Roots voitti Vuoden kaunein sormus 2023-kilpailun. 25-vuotias Robert valmistui juuri myös kultaseppämestariksi.

Robert Tarkkanen sai esimakua kultasepäntyöstä jo lapsena. Robertin isä Mika Tarkkanen ja isoisä Unto Tarkkanen ovat siivittäneet nuoren miehen vahvasti korualalle ja töihin v. 1955 perustettuun perheyritykseen Tarkkaselle.

”Tuli juostua ja pyörittyä verstaalla, aina kun mukaan pääsi. Olin firmassa nuoresta asti kesätöissä, ja on tullut tehtyä mummoille ja äidille joululahjoja. Hieno paikka.”

Nuori kultaseppämestari tekee mieluiten tilaustöitä asiakkaille ja pitää eniten keltakullan ja valkokullan työstämisestä.

”Idikset tulevat usein keskusteluista asiakkaiden kanssa. Tykkään piirtää 3D:llä ja sieltä se sitten lähtee etenemään. Ja kivistä timantit ovat mulle se ykkönen.”

Robertin sormus Juuret – Roots syntyi tavallaan sattumalta ja hyvään saumaan. Hän oli tekemässä mestarityötään, heliodoreista ja timanteista valmistettua kultaista cocktail-kaulakorua, ja mietti, että oheen sopisi myös sormus. Vuoden kaunein sormus 2023 -kilpailun teema ”häivähdyksiä” sopi Robertin mielestä niin hyvin hänen mestarityöhönsä, että hän alkoi suunnitella sormusta, joka sopii molempiin. Juuret -sormus on valmistettu 18K kelta- ja valkokullasta ja siinä on kaulakorun tapaan Ukrainasta louhittuja ja siellä hiottuja heliodoreja sekä timantteja.

TILAUSTÖITÄ ARTISTEILLE

Vaikka nuori tekijä on saanut uralleen vahvan alun, Robert kertoo, että oma tyyli on vielä kehittymässä. Ja se on hänestä vain hyvä.

”Tykkään kokeilla kaikkea. Tykkään siitä, ettei ole rajoja ja haastan itseäni, kun siihen on mahdollisuus. Teen tällä hetkellä mm. custom-tilaustöitä, joiden hinta lähtee n.5000 €:sta. Olen päässyt tekemään koruja erilaisille artisteille, ja olen siihen vähän jo erikoistunut.”

Robert on tuttu näky nuorten suosimalla TikTok -somealustalla.

”Huomasin, että nuorten suosimilla somealustoilla ei ollut kukaan kertomassa kultasepänalasta. Nuorilla ei ole mitään käsitystä, miten hyviä osaajia tästä maasta löytyy. Ne (nuoret) ei tiedä, mitä vaikkapa jalokivet maksaa, tai mitä kaikkea kultaseppä voi toteuttaa. Esittelen somessa käsityöalaa ja osaamista näille nuorille.”

Entä mitä voitto merkitsee tuoreelle kultaseppämestarille?

”On tää mulle iso juttu. On hieno juttu voittaa nuorena ja haluan lähteä haastamaan faijaakin tässä kisassa, sillä kun on myös voittoja takana. On aika ylpeä olo, kilpailu oli hauska onnistuminen tähän väliin.

”Juuret sormus on saamassa ympärilleen mallistoa, mutta Robertille on tärkeää myös jakaa tietoaan ja osaamistaan.

”Haluan tuoda tätä käsityöalaa esille nuorille. Se on mulle se main-juttu tässä tällä hetkellä.”

Kello & Kulta -lehti onnittelee voittajaa!

Teksti: Julia Weckman Kuvat: Tarkkanen ja Teemu Töyrylä