Nosto Kello & Kulta -lehdestä: Vintage-kelloista virtaa Tampereella

Suomi on täynnä mielenkiintoisia liikkeitä ja kiehtovia yrittäjätarinoita. Kello & Kulta -lehti tutustui vuosikymmeniä palvelleisiin kelloliikkeisiin.

Kalevan Kello on perinteikäs kelloliike Tampereen keskustassa. Liikkeessä toimii pitkän linjan kelloseppä, Juhani Pietarila, 69. Nuorena poikana Pietarila rakensi pienoismalleja. Hänen pappansa oli ollut kellojen kanssa tekemisissä vaikka ei kelloseppä ollutkaan. Ukiltaan hän sai perinnöksi taskukellon. ”Olisikohan sieltä tullut jotain ideaa ryhtyä kellosepäksi. ”Minä hain ja pääsin 16-vuotiaana Kelloseppäkouluun Tapiolaan.” Kouluun hakijoita oli paljon. ”Juuri mitään en muista pääsykokeista, kun se oli niin jännä tilanne, mutta soveltuvuuskokeet olivat silloin varmaan ne tärkeimmät. Näppäryyttä, käsien motoriikkaa ja hahmotuskykyä myös painotettiin. Kokeet kestivät kaksi päivää. Lehmän hermoja siinä varmaan testattiin. Niitä on kyllä tässä työssä tarvittukin! Onhan tässä suuri vastuu, kun asiakkaan aarteita käsittelee. Virheitä ei saa tehdä.”

Valmistumisensa jälkeen Pietarila oli töissä muiden liikkeissä mm. Kurikassa, Kittilässä ja Tampereella. Vuonna 1977 myytiin auto, otettiin lainaa ja ostettiin liike Sammonkadulta. Nimeksi tuli kaupunginosan mukaan Kalevan Kello. Työpäivät olivat pitkiä, viikossa oli yksi vapaapäivä, lomia ei vietetty. ”Kovaa työtä se oli, mutta viihdyin työssä hyvin.” Vuonna 1996 Kalevan Kello muutti Tuomiokirkonkadulle. Sammonkadun vanhoja asiakkaita käy edelleen asioimassa. ”Ovat vanhoja asiakkaita, eivät onneksi entisiä asiakkaita!”, sanoo Pietarila ja kiittelee pitkiä asiakassuhteita. Hyvä asiakaspalvelu on meille tärkeää.” Aivan uusi asiakaskunta on löytänyt Kalevan Kellon vintage-kellojen myötä, joka onkin nimenomaan Pietarilan erityisala. ”Olen 50 vuotta kerännyt kelloja ja muutama vuosi sitten päätin laittaa ne kaikki liikkeeseemme myyntiin.” Juhani kertoo ja toteaa, ettei kelloista luopuminen tunnu pahalta. ”Mekaaniset 50-60-luvun miesten kellot ovat eniten keräilijöiden mieleen. Vielä 20 vuotta sitten olisi ajateltu, että mikä romukauppias tässä oikein on kun käytettyjä kelloja myy, mutta nyt niiden ostaminen, myyminen ja vaihtaminen on tosi suosittua. Vintage-kellot ovat meidän oma erikoisuutemme.”

Teksti ja kuvat:  Julia Weckman

Ajan ammattilaiset -jutussa haastatellaan myös Kaija Hemmingiä kello- ja kultaliike T.F Hemmingistä Rautalammilla sekä Hanna-Maija Rosenbergiä Kelloliike Salosesta Turussa. Lue koko juttu Kello & Kulta -lehdestä!